Лукшенко си подписа доживотен имунитет

Беларуският президент подписа закон, който му осигурява пожизнената екстра срещу наказателно преследване

Новини
08:18 - 05 Януари 2024
2286
Лукшенко си подписа доживотен имунитет

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване, съобщи The Gardian. Законът на теория важи за всеки бивш президент и членове на семейството му, но реално касае само за 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус с желязна ръка почти 30 години.

Той също предотвратява участието на опозиционни лидери в изгнание в бъдещи президентски избори.

Новата мярка изглежда е насочена към допълнително укрепване на властта на Лукашенко и елиминиране на потенциалните му опоненти на следващите президентски избори в страната, които трябва да се проведат през 2025 г.

Законът значително затяга изискванията към кандидатите за президент и прави невъзможно избирането на опозиционни лидери, избягали в съседни страни в последните години. За държавен глава вече могат да се кандидатират само граждани на Беларус, които живеят постоянно в страната от поне 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Страната беше разтърсена от масови протести при спорното преизбиране на Лукашенко през август 2020 г. за шести президентски мандат, което опозицията и западът осъдиха като измама. Беларуските власти задържаха повече от 35 000 души, много от които бяха изтезавани в ареста или напуснаха страната.

Освен това Лукашенко е обвиняван за участие в незаконно прехвърляне на деца от окупирани от Русия градове в Украйна в Беларус. Според новия закон, ако напусне властта той, "не може да носи отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на президентските си правомощия".

Законът също така осигурява за президента и членовете на семейството му доживотна държавна защита, медицински грижи, застраховка живот и здравна осигуровка. След като подаде оставка, президентът ще стане и постоянен доживотен член на горната камара на парламента.