Лумна държавният ТЕЦ "Марица"

Запали се и се срути коминът на седмия енергоблок

Актуални новини
12:15 - 24 Юни 2019 (обновена)
5679
Лумна държавният ТЕЦ "Марица"

Пожар лумна в държавния ТЕЦ "Марица Изток - 2". Запалил се е комин - възпламенила се е гума на един от абсорберите на сероочистваща инсталация на седми енергоблок, а само няколко минути, след като огънят обхвана цялото съоръжение, то рухна. Инцидентът стана само 5 години след построяването на комина с европейски средства и с вложени допълнителни защити срещу пожар. 

Централата работи на половин мощност, след като по спешност бяха изключени втори, седми и осми блокове. Пожарът се вижда на близо 15 километра. Няма данни за пострадали.

По първоначални данни пожарът е възникнал при ремонтни дейности, като всички останали системи на централата продължават да работят нормално.

От Министерството на енергетиката потвърдиха, че въпросният абсорбер е в планов ремонт. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма опасност за населението, уверява МЕ.

На място са пристигнали екипи на пожарната и полицията. Изпратени са общо 12 екипа на пожарната, съобщи БНР. Нямало и опасност от замърсяване на околната среда.

Към мястото пътуват областният управител и допълнителни екипи огнеборци от Стара Загора.

Впоследствие стана ясно, че и министърът на енергетиката Теменужка Петкова също заминава за централата. Тя ще инспектира на място обстановката. Очаква се около 14 часа Петкова да говори пред медиите на място.