Lupa репортаж: „Витошка” опустя заради COVID-19 , но баровете не затварят

Новини
14:58 - 13 Март 2020, Обновена на: 15:00 - 13 Март 2020
10710
Lupa репортаж: „Витошка” опустя заради COVID-19, но баровете не затварят

Централният пешеходен булевард „Витоша” опустя след обявеното извънредно положение в България заради епидемията от коронавирус, видя репортер на Lupa.bg.

Въпреки топлото време и факта, че нито едно питейно заведение не е затворило врати, игнорирайки заповедта на премиера Бойко Борисов всички барове и дискотеки да хлопнат кепенци, клиентелата на „Витошка” е силно намаляла. Даже в най-оборотните заведения – ресторантът „Шастливеца”, барът „Рафи”, кафенето „Мементо” и пицарията „Уго” масите и столовете зеят опразнени, като тук-таме се забелязват безстрашни клиенти.

Макар да няма много клиенти, нито едно от десетките питейни заведения на "Витошка" не е затворило врати, както заповяда Бойко Борисов снощи.

„Как така ще затваряме врати? Ние също правим сандвичи. Бойко Борисов ли ще ни плати наема, който е 20 хиляди лева на месец”, отвърна сервитьор от кафетерията „Мементо” на въпрос на репортера ни кога заведението ще хлопне кепенци.

Сервитьорка от „Рафи” пък признава, че оборотът им значително е паднал и от 35-40 000 лева на ден е стигнал до критичния минимум от „само” 7 000 лева през последните дни.

Проблемът с неизброимите барове и питейни заведения на „Витошка” е, че само малка част от тях разполагат с добре обособени кухни и санитарни помещения. Повечето собственици на барове в центъра на София обаче са измислили начин да отложат затварянето на обектите си – твърдят, че предлагат и топла кухня.