Lupa.bg го каза: БСП връща мандата!

Задава се служебен кабинет на президента Румен Радев

Новини
18:31 - 01 Май 2021
5568
Lupa.bg го каза: БСП връща мандата!

Както Lupa.bg първо предсказа, БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май от президента Румен Радев. Това решиха членовете на Националният съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на "Позитано" 20. Предложението е било подкрепено със 108 гласа "за" и 5 "въздържали се".

Връщане на мандата бе и предложението на Изпълнителното бюро, което внесе за обсъждане в пленума 3 варианта.

На 5 май той ще бъде приет от лидерката Корнелия Нинова в качеството й на председател на парламентарната група. Дискусията на пленума обаче се завъртяла около това дали това да се направи бързо или да се изчака 7-дневният срок.

"4 г. се борим срещу модела "Борисов", но на последните избори хората видяха в Слави Трифонов възможност за промяна. На няколко пъти заявихме подкрепа и подадохме ръка. Трите партии показаха политическа незрялост и липса на диалог, на желание да търсим нещата, които ни събират, а не разделят. В тази ситуация правителство, съставено от БСП, е невъзможно. Обсъждахме всички варианти с цел да поемем отговорност и за изведем България от кризата.

Тя разказа, че на заседанието са обсъждани 4 варианта:

Първо, партиен кабинет.

Второ, експертно правителство с ясна програма, надпартийно. И започване на консултации с другите три партии, знаейки, че няма да подкрепят, но да се потърси отговорно решение за страната. То крие рискове обаче да бъде подкрепено от ГЕРБ и скрито от ДПС, защото би отговаряло на старите им намерения за програмен кабинет, но това е абсолютно неприемливо за нас.

Не ни харесва да се подлагаме на унижението да внесем правителство, което да бъде гласувано в парламента от ГЕРБ и ДПС, защото никой не давал гаранции, че това няма да се случи, категорична била Нинова пък пред пленума.

Трето, да вземем мандата, да започнем консултации да дадем възможност на парламента да вземе важни решения. Но видяхте, че той е неспособен на това. Приоритетите ни са напълно отхвърлени.

Какво можем да правим, ако вземем мандата и тупаме топката, попитала Нинова и сама си отговорила: Целта може да бъде Народното събрание да продължи да работи. Тя напомнила, че има решение за това какво трябва да направи БСП в този парламент и отчела точка по точка.

Изпълнени били задачите да бъде изпратен Плана за възстановяване и да се приемат промени в Изборния кодекс. Не можело да се направи актуализация на бюджета без МС. БСП предложила социално-икономически мерки за кризата, но другите партии ги отхвърлили. Защо да опитваме пак, като някои от тях не можем да внесем отново в следващите 6 месеца, попитала Нинова.

Отчела също, че БСП е подкрепила съдебната реформа на първо четене, но след това другите партии я отложили.

За какво да стоим в този парламент и да тупаме топката, попитала лидерката. Споделила докато БСП държи мандата и си играе на пиар и преговори, продължава да държи Борисов на власт и той щял да управлява, както си знае.

Готови ли сте да отговорите на критиката, че тупаме топката, за да дадем още 10 дни живот на правителството на Борисов, попитала Нинова другарите си.

И ако бяхме взели мандата, това нямаше да е честно към гражданите. Най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората. Искам всички българи да са наясно - вземането на мандат и губенето на време в опити, постига само една цел - продължаване на управлението на Борисов.

Или връщаме мандата и даваме на Румен Радев да управлява държавата със служебно правителство, дала другия вариант Нинова. Тя напомнила, че в парламента Радев обяви, че е готов веднага да предложи служебно правителство.

Надяваме се да излъчи служебно правителство от експерти, които да преведат България през кризата, каза Нинова.

Тя напомни, че БСП никога не се е месила в работата на президента и обясни, че досега не са водени разговори с президента и не е тяхна работа да редят служебния кабинет.

Ако президентът реши да покани в служебния си кабинет хора на БСП, това трябва да става по устава и правилата на партията - чрез решение на Националния съвет, било прието като решение на пленума по предложение на Нинова със 106 гласа "за". Всичко останало са спекулации и ако се стигне до този момент, всичко ще бъде публично и прозрачно, заяви тя.

Отиваме на избори с желание и усилия да убеждаваме и показваме, че БСП е истинската промяна и няма да допуснем промяната да стане подмяна, заяви Нинова. Тя обясни, че БСП ще поправи грешките си от предишните избори и ще бори да убеди хората, че те са промяната.