Lupa.bg май ще познае: Бойко навил Вежди да се бори за шеф на парламента

Борисов твърдо решен да наложи фаворита си, не му позволил да се откаже

Новини
15:32 - 11 Април 2023
2517
Lupa.bg май ще познае: Бойко навил Вежди да се бори за шеф на парламента

Доайенът на 48-то и новото 49-о Народно събрание Вежди Рашидов най-вероятно отново ще седне на председателския пост. Lupa.bg направи тази прогноза преди седмица с аргумента, че този път ветеранът сред депутатите ще бъде наложен без излишни драми, за да се избегне резила в миналия парламент, когато депутатите три дни не можаха да изберат шеф на парламента.   

Горещата политическа мълва сега е, че самият Бойко Борисов, който вероятно ще оглави парламентарната група на ГЕРБ, е взел лично категоричното решение да наложи скулптора за поста. Лидерът на ГЕРБ разговарял с фаворита си и му казал, че никой от хората му не е по-подходящ от него. Умореният Рашидов, който още в миналия парламент искаше да се откаже от поста и дори си направи отвод, склонил пред Борисов в името на имиджа на партията и вече е дал съгласието си да бъде номиниран.

Рашидов и този път пробвал да снеме тежката отговорност от плещите си, но Борисов в типичен стил му обяснил, че това е решено и няма как да се промени. 

На 21 октомври бившият министър на културата Вежди Рашидов бе избран за председател на Народното събрание. Той бе номиниран от четири партии и събра 139 гласа подкрепа, като 73 гласуваха „против“.

Според прогнозата на Lupa.bg, кандидатурата на стария председател отново ще подкрепят БСП и ДПС.  

На миналия избор, ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“ подкрепиха кандидатурата на председателстващия тържественото заседание. Формално Рашидов бе предложен от соцлидерката Корнелия Нинова, която бе упълномощена от другите парламентарни групи да представи кандидатурата на парламентарния ветеран.

Негов конкурент бе Цвета Рангелова от „Възраждане“, която обаче нямаше никакъв шанс да бъде избрана.