Lupa.bg предупреди: Изчегъртахме авторитета си в „Евроджъст”

Личности
13:32 - 03 Юни 2022
7240
Lupa.bg предупреди: Изчегъртахме авторитета си в „Евроджъст”

В потрес от действията на съдебните ни реформатори изпадна ръководството на „Евроджъст” (EROJUST) - агенцията на Европейския съюз за международно правно сътрудничество по наказателни дела със седалище в Хага, Кралство Нидерландия (Холандия).

Причината е отказът правителството и по-специално на министъра на правосъдието Надежда Йорданова да продължи мандата на националния ни представител в агенцията прокурор Иванка Которова, която от началото на месец май е отзована в София.

В резултат е блокирана работата по над 700 дела за тежка трансгранична престъпност, по които е страна и България.

Затормозена е работата не само на нашата прокуратура, съд и митници, но и на цялата система за сигурност на Европейския съюз. По неофициална информация ръководителят на „Евроджъст” Ладислав Хамран ще сезира Европейската комисия за създаденото напрежение от нашите съдебни реформатори.

За възможността да се стигне до този тежък гаф Lupa.bg предупреди през декември 2021 г. в материала „Долу ръцете от Иванка Которова“.

Тогава получихме информация, че след изтичане мандата на прокурор Которова като наш национален представител, правителството няма намерение да поднови мандата й. Не стана ясно дали намерението е да се отстрани представителя, излъчен от досегашното ръководство на прокуратурата и министъра на правосъдието в правителството на ГЕРБ или просто да се сложи свой човек на тази престижна европравна позиция.

Още тогава Ладислав Хамран обяви, че Иванка Которова е един от най-добрите експерти на агенцията. Предупреди властите ни, че ако не желаят да и дадат втори мандат то е абсолютно наложително да удължат настоящия й поне с една година, за да може да обучи свои заместници и да не се блокира дейността на „Евроджъст”.

Публикацията на Lupa.bg „Долу ръцете от Иванка Которова“ по инициатива на ръководството на „Евроджъст” бе преведена на английски и разпространена в мрежата на агенцията.

В крайна сметка министър Надежда Йорданова удължи мандата на Иванка Которова само до месец май 2022 г. Предстои скандалът да се разраства, особено в обстановката на засилване на трансграничната престъпност в Европейския съюз покрай бежанската криза от войната в Украйна. А изграденият ни авторитет в Евроджъст е изчегъртан.

Петър Бучков, специално за Lupa.bg