Lupa.bg разкри: Мегз измамила държавата със 700 бона

През ключалката
15:02 - 02 Май 2019
20816
Lupa.bg разкри: Мегз измамила държавата със 700 бона

Дизайнерката от Раковски Миглена Каканашева – Мегз попадна на мушката на НАП заради системни ДДС измами и подозрения на данъчните, че подготвя нова шашма, свързана с транспортния бизнес на гаджето си Румен Рончев, който лежи в ареста от месец и половина. По искане на бирниците, банки и редица частни кредитори, абсолютно всички дружества, свързани със спорната последователка на Коко Шанел, са поставени под запор.

Според представител на НАП – Пловдив Мегз е разследвана за неплащане на данъци в размер на близо 700 000 лева, които десетките фирми на смуглата брюнетка са натрупали през последната петилетка, научи Lupa.bg.

Юридическите хватки, с които дизайнерката лъже данъчните, имат дълга история. Фирмите на Каканашева под името „Мегз“ вече са близо 50, показва справка в Търговския регистър. Всяка от тях бива регистрирана със символичен уставен капитал буквално дни след като предишната е достигнала 49 999 лева оборот. По този начин фирмата не попада под Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и не подлежи на задължителна регистрация по смисъла на закона. Дизайнерката дължи през почти всяко свое дружество пари на държавата за данъци, осигуровки и други налози.

Мегз е натрупала огромни дългове към НАП, според данъчните хитрушата от Раковски е завлякла държавата с близо 700 000 лева

Срещу нейните компании има заведени и спечелени десетки дела за различни суми от фирми в цялата страна за забавени или неизплатени фактури. Фирмите на Каканашева са осъждани няколко пъти и от нейни служители за неплатени заплати в периода 2015-2017 г. Редица контролни органи пък, сред които и КЗК, са глобявали дизайнерката за нелоялни търговски практики и за умишлено въвеждане в заблуда с фалшива информация за произход и състав на продуктите, продавани от онлайн магазинa на Каканашева. До този момент обаче Мегз не е платила нито една глоба, а просто е прехвърляла на „бушони“ санкционираните дружества.

Мегз и Румен Рончев на екзотична почивка в Дубай. В момента той е в ареста. Скоро там вероятно ще попадне и Мегз

Голяма част от фирмите с огромни задължения към държавата на Каканашева са прехвърлени през 2017 г. на прословутия чистач на дългове Стефан Славейски, който по документи е собственик на над 120 фирми със задължения за десетки милиони левове. След като „купува“ и няколко дружества от Мегз, „бушонът“ променя имената на фирмите и сменя адреса им на управление от Раковски в София.

Бизнес схемите с криминален нюанс на Миглена Каканашева получиха нов мощен тласък през последните месеци покрай драмата с ареста на нейното гадже – бизнесмена от Пловдив Румен Рончев. Преди 2 месеца той бе сгащен по обвинение за застрахователна измама – помогнал на Мегз в лъжата, че автокрадци задигнали джипа ѝ мерцедес от центъра на Пловдив. Возилото бе обявено за откраднато миналата есен, но открито от полицаи месеци по-късно в имот в родиня ѝ град Раковски, стопанисван от Румен Рончев.

Миглена Каканашева – Мегз в съда в Пловдив, където свидетелства в полза на арестувания си приятел Румен Рончев. Русата дама до дизайнерката е съпругата на Рончев – Зорница, която вини Мегз, че опитва да заграби парите на мъжа й

От ареста бизнесменът прехвърли транспортните си фирми „Ню Транс груп“ и „Розова долина Екс“ на любовницата си Мегз, която ги управлява чрез нарочно регистрираната за целта нова фирма „Доверие МК“ ЕООД.

Новото дружество обаче мигновено влязло в полезрението на кредиторите и така на 26 февруари от НАП налагат запор върху целия бизнес на дизайнерката и нейния интимен приятел. Финансови претенции към транспортния бизнес на Румен Рончев имат две банки – „Про Кредит Банк“ и „УниКредит лизинг“, както и няколко частни кредитори.

Запорираният бизнес на Миглена Каканашева – Мегз на практика изправя дизайнерката на ръба на фалита, тъй като не може да извършва никаква търговска и стопанска дейност. Само преди 2 седмици Мегз се изцепи в интервю пред седмичника „Уикенд“, че бизнесът ѝ се оценява на 8 милиона лева и че нейни конкуренти пускали умишлено слуха, че е пред банкрут.