Lupa.bg видя: Мор в градския транспорт! (СНИМКИ)

Актуални новини
20:33 - 30 Юли 2020
8802
Lupa.bg видя: Мор в градския транспорт! (СНИМКИ)

33 градуса бяха отчетени днес в София, като в България бе отбелязан най-горещият ден от началото на лятото. На места температурите стигнаха до опасните 39 градуса. В цялата страна бе обявен жълт код за високи температури.

В същото време пътниците в столичния градски транспорт бяха принудени да преминат през горещия ад, който ги посрещна в някои от автобусите, тролеите и трамваите. Причината - Столична община все още позволява по линиите да се движи стар и раздрънкан транспорт, нищо, че София се хвали, че е сред най-привлекателните европейски столици. Дали обаче така мислят столичани, които бяха подложени на истински терор през днешния ред и буквално припадаха в задушните автобуси, още повече, че заради противоепидемичните мерки в тях носенето на маски е задължително.

Предната врата на шофьора е отворена, за да се проветрява тролея. Ефектът в жегата е нулев...


Репортер на Lupa.bg се качи на стар тролейбус, движещ се по линия номер 9 в столицата около 17 часа днес. За две спирки - от ул. "Искър" до спирка Сатиричен театър на ул. "Раковски", репортерът стана свидетел на това как на няколко души им прилоша от задуха и липсата на климатици във въпросния тролей и те бяха принудени да слязат на предишни спирки, за да си купят вода и да се наплискат. 

Софиянци се возят в раздрънкани тролеи


При 33 градуса навън термометърът във въпросния тролей показваше 32. Заради липсата на охладителна система шофьорът бе отворил предната врата и въпреки че всички прозорци и люкове на тролея бяха отворени, това по никакъв начин не освежаваше горките пътници.

Тези, които се качваха не знаеха какъв горещ ад ги чакаше вътре. А мнозина побързаха да слязат още на следващата спирка и да ходят пеша в жегата

Проучване на Lupa.bg показа, че климатици няма в много от превозните средства в столичния градски транспорт в столицата. Според Центъра за градска мобилност било задължително само отоплението през зимата. А прохладата през лятото – само препоръчителна. 

Люковете са отворени, но какво от това?

Преди време от ЦГМ коментираха, че съвместно със Столичната община вървят по програма за интегриране на градския транспорт и там е заложена доставката на нови превозни средства, оборудвани с климатици. А дотогава в повечето автобуси прозорците ще продължават да бъдат широко отворени, а пътниците – готови за екстремни летни градуси и принудени да припадат в жегата.

И прозорците са отворени, но това не помага в тролея да се диша

Днес немалко софиянци изразиха недоволството си от кмета Йорданка Фандъкова, която явно не прави нищо, за да осигури за софиянци европейски автобуси, тролеи и трамваи, оборудвани с климатици. "Данчето вече 11 години ни управлява. През зимата зъзнем, а през лятото умираме от жега", коментира пред Lupa.bg пътник в злополучния тролей 9. А както е известно цената на билетчето в София е цели 1,60 лева и е една от най-скъпите в Европа.

Докога Столична община ще се подиграва със софиянци, принуждавайки ги да се возят в стари тролеи без климатици