Любен Дилов за новата шефка на НС : Хората с говорни дефекти трябва да се подкрепяме

09:00 - 16 Април 2021
6908
Любен Дилов за новата шефка на НС: Хората с говорни дефекти трябва да се подкрепяме

Харесвам новия председател на Народното събрание, а освен това хората с говорни дефекти трябва да се подкрепяме. Така новоизбраният депутат от гражданската квота на ГЕРБ Любен Дилов-син коментира безапелационната подкрепа с квалифицирано мнозинство за Ива Митева-Рупчева начело на парламента. Дилов е известен със своята особена дикция, а новата шефка на законодателния орган среща трудности с изговарянето на сонорните съгласни "р" и "л". 

Половината от сценаристите на Слави съм ги избирал аз, в комисия, разбира се. Мисля, че ще се справят. Лошото е, че по-бързо от апостол Петър се отметнаха от важно свое обещание, като дадоха на заден за мажоритарния вот”, каза той пред Нова тв, въпреки уверението на зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, че не са се отметнали от намерението за мажоратарни избори. 

„Няма да спирам да им го напомням. Лично съм се подписал в този референдум, лично съм се надявал да преминем към такава избирателна система. Тази спирачка е неприятна”, коментира още Дилов.

Той обясни, че ГЕРБ са готови да подкрепят такава идея, като така двете партии ще имат повече от 126 депутати. „Слави Трифонов, преди да влезе в политиката, каза на предишния парламент: „Вие не зачетохте волята на 3 милиона души, сега ще видите какво ще стане!”. Ето какво стана”, коментира депутатът.

„Този парламент има стремеж да се превърне в Конвент, поне от формациите, които са след първата”, коментира още депутатът. „Цялото това говорене е част от този стремеж. Първият законодателен акт беше създаването на специална комисия. Не мога да си спомня специална комисия да е изработила нещо специално. Това са пропагандни актове”, коментира Дилов.

Според него важното, което ще се случи днес, е Планът за възстановяване и развитие. „Колкото по-бързо направим това нещо, толкова по-бързо ще осигурим 12 млрд. лева, които отиват за малките общини”, заяви Дилов.

„Забелязвам желание на колегите за разправа, за реванш. Разбираемо е, може би не са много доволни от изборните си резултати. Но заедно правят повече от първата сила”, коментира още депутатът от ГЕРБ.

Той обясни и закриването на Националния оперативен щаб. „Това означава, че постоянните органи на българското здравеопазване са влезли в ритъм и си вършат работата. Този щаб беше извънреден”, обясни Дилов.

За първото заседание на парламента, което се проведе в старата сграда на НС, Дилов каза: „Чудя се защо софийската здравна инспекция не ни напише по една глоба на всичките? Вчера в тази малка зала всички възможни забрани бяха нарушени. Не е добър пример”, каза депутатът. 

По време на телевизионното му участие стана ясно, че още днес здравният министър проф. Костадин Ангелов (в оставка), който е и депутат, ще даде брифинг за актуалната информация за разпространението на коронавирусната инфекция заедно с шефа на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов още днес, а не както бе предвидено - в понеделник. 

Снимки: Агнес Методиева