Любомир Асенов – българинът в Топ 15 на най-добрите спортни фотографи в света

Спорт
17:52 - 14 Февруари 2020
16428
Любомир Асенов – българинът в Топ 15 на най-добрите спортни фотографи в света

Любомир Асенов е единственият български фотограф, който бе избран в Топ 15 на най-добрите спортни фоторепортери в света за 2019 г., научи Lupa.bg. Нашият колега попадна в ежегодната класация на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) с няколко свои фотографии, които любезно ни бяха предоставени от самия него. Те представляват фото есе от отразяване на престижния голф турнир Ryder Cup 2018 във Франция.

Създателят и собственик на най-голямата спортна фотографска агенция в България LAP.bg бе избран сред елита на световните спортни фотографи измежду близо 2000 кандидатури от цял свят.


Условието за участие в класацията е кандидатът да е професионален фотограф и снимката или снимките, с които участва да не са обработвани, а да показват кадъра такъв, какъвто е заснет.


„Чувствам се горд, че съм в Топ 15 на най-добрите спортни фотографи в света, защото това наистина е сериозно признание за мен. Най-важното е, че съм оценяван от колеги професионалисти и затова съм радостен, че са оценили моите снимки“, сподели пред Lupa.bg Любомир Асенов.

Опитният ни и талантлив колега първо попадна в класацията Топ 30 на Международната асоциация на спортните журналисти, а на 15 януари стана ясно, че вече е в елита на спортните фотографи, изкачвайки се нагоре в класацията и попадайки сред първите 15. Любо Асенов участва в конкурса в категорията "фотографско портфолио".


Любомир Асенов е един от много малкото български фотографи, които имат възможността да снимат събитията от Формула 1. Той е единственият български фотограф с перманентен достъп до Формула 1.


През годините е работил за българското издание на АутоМоторСпорт, за списание Клуб S1, както и за вестниците „168 часа“ и „24 часа“. През последните години работи на свободна практика. През 2012 г. създава първата у нас фотографска агенция LAP.bg, специализирана в заснемането на спортни събитие. Самият Асенов е снимал спортни събития от най-различен калибър – футбол, тенис, моторни спортове, голф, зимни спортове.


Нашият талантлив колега е носител на международната награда „Най-добра спортна снимка на 2006 година“, на конкурс за спортни фотографи „Шаварш Артин“, с жури от агенция Ройтерс.


Асенов е автор на няколко фото-изложби с негови снимки, които са излагани в София, включително експозицията със спортни фотографии AllSports, изложена на „Моста на влюбените“.


Lupa.bg поздравява колегата Любомир Асенов за участието му в Топ 15 на най-добрите спортни фотографи в света.