Любовта като превенция

Коментар
13:41 - 03 Януари 2023
26118
Любовта като превенция

Да си влюбен в живота е сила. Конкретният обект на желание е директно проявление на любовта, макар тя да не е задължителна, за да бъдеш с някого. Често, водени от инстинктите си, ние можем да задоволяваме физическите си потребности и за момента да получим исканото удовлетворение. Само любовта, обаче, държи ума ни буден и ни кара да се чувстваме полезни и значими.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че любовта предпазва от болести и прави неволите поносими. Любовта лекува вече получени рани. Любовта е най-надеждното средство, чрез което се чувстваме в добра кондиция. Позитивната нагласа към света винаги е печеливша стратегия, а най-човешкото чувство е сигурният съюзник по пътя, изпълнен с предизвикателства.

Думата „love“ („любов“) произлиза от английската дума lufu, която е от семейството на германските езици. Върнем ли се назад във времето, тя дели един корен със санскритската дума lubhyati („желание“, „копнеж“). 

ЛЮ-БОВ – две срички, изпълнени със смисъла на това да даваш обич, да възприемаш света чрез обичта, да си готов да получаваш обичта на другите. Превенция срещу тъгата и унинието, аргументът да живеем живота си като добри хора.

Какво по-хубаво поЖЕЛАНИЕ за новата 2023-та година!

Поетът Добромир Банев специално за Lupa.bg