Людмила Петкова: Земеделците ще получат втория транш през септември

Новини
12:01 - 02 Август 2024
444
Людмила Петкова: Земеделците ще получат втория транш през септември

Второто плащане по споразумението със земеделските производители по отношение подпомагането за ликвидност е предвидено да бъде изплатено до 30 септември т.г. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на блиц контрол в парламента на въпрос на депутата Виктория Василева във връзка с изплащането на втория транш по т.нар. украинска помощ на земеделците и дали ще има актуализация на бюджета за тези средства, предават от БТА.

Министър Петкова припомни, че през февруари е подписано споразумение със земеделските производители по отношение на подпомагането за ликвидност. Първото плащане на земеделските производители беше извършено през май в размер на 330 млн. лева., добави тя.

Петкова обясни, че средства в закона за държавния бюджет за 2024 г. за втория транш по споразумението не са предвидени, тъй като бюджетът се приема до края на предходната година. Тя каза, че и първият транш не беше предвиден в бюджета и беше предоставен чрез преструктуриране на план сметката на държавен фонд "Земеделие" и преструктуриране на разходи от централния бюджет.

Людмила Петкова посочи, че в момента започва извършването на проверки, тъй като условие за плащането е да се подпомагат земеделските производители, които действително имат нужда от подпомагане - т.е. земеделски производители, които са на загуба. Тя каза още, че вчера се е състояла среща с представители на всички партии в парламента, на която е обсъден въпросът. Когато приключат проверките, ще се установи каква е точната сума, срокът е 30 септември, така че ще бъде изплатена, каза Петкова. Министърът обясни, че ако сумата е по-малка, тя може да бъде предоставена от бюджета без актуализация.

На въпрос на депутата Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" във връзка с превеждането към МОН и към вторичните разпоредители на сумите за заплати на академичния състав във висшето образование, променени с промяна в Закона за висшето образование от април, Людмила Петкова каза, че от МОН е изготвен проектът на постановление с конкретното разпределение на средствата, тя е подписала финансовата обосновка, като по думите й трябва да ги получат всеки момент.