Люис Хамилтън стигна до измъчена победа у дома

Британецът извади Макс Ферстапен на старта на Гран при

Моторни
19:18 - 18 Юли 2021
5127
Люис Хамилтън стигна до измъчена победа у дома

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) извади Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) с катастрофа в първата обиколка на Гран при на Великобритания и спечели по много труден начин състезанието на "Силвърстоун" в отсъствието на лидера в класирането.

Британецът записа 25 точки в десетия кръг през сезон 2021 във Формула 1 и така съкрати почти изцяло пасива си срещу победителя в последните три състезания.
Състезанието беше прекратено с червен флаг още в първата обиколка.

Ферстапен и Хамилтън се впуснаха в зверска надпревара още на старта и преди изминаването на първия тур нидерландецът вече бе в предпазните ограждения. Предното крило на болида на световния шампион закачи задната гума на Ферстапен и така той катастрофира тежко, но излезе жив и здрав от инцидента. Той повече не се върна на пистата.

Състезанието бе рестартирано повече от половин час по-късно и Хамилтън имаше нов съперник на старта. Шарл Льоклер спечели първото място без особено съпротивление от световния шампион, който избра да бъде по-предпазлив на старта и защити втората си позиция срещу Ландо Норис (Великобритания, Макларън) и съотборника си Валтери Ботас (Финландия). Секунди по-късно обаче стюардите взеха окончателно решение, че пилотът на Мерцедес е предизвикал катастрофата и трябва да бъде санкциониран с 10 секунди. Той получи позволение да изтърпи наказанието в бокса.

Двамата лидери имаха проблеми с болидите си преди първите спирания. Льоклер бе значително по-бърз и рязко направи разлика на върха, но проблеми с двигателя и електрониката върнаха Хамилтън на под половин секунда зад него. Пилотът на Ферари все пак се стабилизира и възстанови аванса си срещу световния шампион, при който проблемът идваше от бързото прегряване на гумите и катастрофата малко по-рано.

Хамилтън се предаде първи и влезе в бокса в 28-та обиколка, след като докладва по отборното радио, че "предна лява си е отишла". Той остана замръзнал за наказанието, след което механиците смениха гумите му с такива с твърда смес и го върнаха на четвъртото място. Льоклер го последва две обиколки по-късно и неговият екип се справи за малко над две секунди. Така Ферарито се върна на първо място и с шест секунди пред Ботас. Хамилтън бе трети на около 13 секунди.

Световният шампион записа най-добра обиколка в 41-та и именно тогава изпревари съотборника си Ботас за второто място, а в оставащите 11 тура елиминира изцяло пасива си срещу изпитващия големи проблеми с електрониката Льоклер. Той отстъпи първото място две обиколки преди края и така пропусна шанс да спечели състезание за Ферари за първи път от септември 2019 насам.

Хамилтън, който завърши с 3.871 секунди пред Льоклер, спечели само 25 точки, след като Ред Бул "отмъкна" една чрез Чеко Перес с най-добро време в последната обиколка. Така световният шампион събра актив от 177 точки, а Ферстапен е със 185.
Ботас спечели третото място днес на "Силвърстоун", а в топ 6 се наредиха още Ландо Норис, Даниел Рикардо (Австралия, Макларън) и Карлос Сайнс (Испания, Ферари).