Люляк цъфна край Бургас на 1 ноември

Местните се чувстват притеснени - според поверието зимата ще е студена

Новини
12:39 - 01 Ноември 2019
2467
Люляк цъфна край Бургас на 1 ноември

Необичайно явление зарадва пътуващите от Бургас за Созопол, съобщи Actualno.com. Край местността "Пода" са цъфнали люляци. Някои се почувствали притеснени, заради поверието, че зимата ще е студена, ако цветята разцъфнат по това време на годината.

Според справочниците традиционното време за цъфтеж е пролетта, от месец май до юли. Защо тази година е по-различно и свързано ли е явлението с топлата есен Actualno.com запита синоптиците: “Интересното е, че средната месечна температура през октомври е еднаква с миналата година, едно към едно са данните. За ноември температа ще е от 8-10 градуса средно за месеца. Циганското лято започва в неделя. До 25 градуса ще достигнат градусите през първото десетдневие по Черноморието“, каза Петя Петрова климатолог в ХМО Бургас.

От данните за температурата на въздуха става ясно, че люлякът ще продължи да цъфти, поне още десет дни.

Промените в климатичните условия са една от причините за подобни явления, смятат специалистите. Много растителни видове се приспособяват към тях и това е причината за необичайния цъфтеж. В Южна България това не се случва за първи път.

Люлякът е декоративен листопаден храст, на който е нормално да окапят листата през есента. Той е издръжлив на студове, суша и болести.