Лютви Местан поиска отвод на съдия

Новини
13:41 - 24 Март 2022
1693
Лютви Местан поиска отвод на съдия

Два пъти в едно заседание Лютви Местан и защитата му поискаха отвод на съдебния състав, който гледа делото за катастрофата край кърджалийското село Загорско, при което загина 6-месечно бебе. Обвиняеми по делото са бившият политик и бащата на детето Юсеин Ахмед.

Лютви Местан в съдебната зала.
Първото искане за отвод беше направено още в началото на заседание, а мотивите на Лютви Местан и адвокатите му Нацко Дойчев и Менко Менков бяха, че са поискали поправка и допълнение в протоколите от предишно съдебно заседание, но това не било направено и не се получил отговор на молбата.

„Съдът нарушава правото ни на защита, пристрастен и предубеден е и следва да си направи отвод“, заяви Нацко Дойчев. Той обясни, че искането за корекции в протокола е било свързано с разпитите на вещите лица, което било от съществено значение по делото.

Съдебният състав с председател Георги Милушев излезе с определение, че доводите за искания отвод са неоснователни. Според съдията протоколът от заседанието е бил изготвен на 26 ноември 2021 г., а молбата за корекции е постъпила на 20 декември, а в закона е предвиден 3-дневен срок за обжалване.

Заседанието продължи с разпит на пловдивкия лекар Петър Панайотов, който оказал първа помощ на 6-месечното бебе.

До напрежение се стигна по време на разпита на втория свидел Халил Бекир. Мъжът не чуваше добре и не говореше добре български. Докато вървеше разпита съдията Милушев направи няколко забележки на Менко Менков да не се намесва, след което го помоли да напусне залата. Адвокатът отказа, при което магистратът заяви, че ако не го направи ще извика охраната да го изведе. Менко Менков напусна заседанието, веднага след което Георги Милушев обяви 10 минути почивка.

„Заседанието не може да продължи в този състав, защото колегата Менков беше помолен да напусне без определение на съда“, заяви Нацко Дойчев. Той допълни, че сам няма как да продължи линията на защита на Местан. Дойчев поиска отлагане на заседанието и отвод на съда с мотив, че с действията си съставът е декларирал лично отношение към подсъдимия и защитниците му.

„Искането за отвод е неоснователно и лишено от правна логика“, беше определението на магистратите. Георги Милушев заяви, че с напускането на заседанието Менко Менков е извършил нарушение и е станал причина за поредното отлагане на делото. Съдията каза още, че ще уведоми Софийска адвокатска колегия за поведението на адвоката.

Съдът отказа да продължи разпита на свидетеля Халил Бекир и отложи делото. Следващото заседание е насрочено за 13 май тази година.