Made in USSR: Смърт, развод и финансови проблеми

Кариерата на Андрей Канчелскис е била колоритна, противоречива и скитническа - и животът му следва същия модел

Спорт
22:20 - 07 Март 2024
14101
Made in USSR: Смърт, развод и финансови проблеми

"Когато играех за Юнайтед, съблекалнята и играчите бяха заедно, но не разбирам какво се случва в Манчестър Юнайтед сега. Мисля, че някъде има някакви проблеми... Никой не е говорил за пари. Играехме заради футбола. Хубави хора, хубава съблекалня", заяви Андрей Канчелскис - бивш футболист на "червените дяволи".

55-годишният украинец, роден в Кировград, на Острова игра още за Евертън, Рейнджърс, Манчестър Сити и Саутхемптън.

През 1990 става европейски шампион за младежи, като на финала отбелязва и гол. На 29 август 1989-а Канчелскис дебютира за националния тим на СССР в мач срещу Полша. На 12 септември 1990-а вкарва и първия си гол за мъжкия отбор – срещу Норвегия.

Взет е в групата на отбора на ОНД за Евро 1992, като изиграва три мача на финалите на първенството. След разпадането на ОНД пред него има възможност да играе за Русия, Украйна или Литва. Канчелскис избира Русия.

За Сборная и участва на Евро 1996, където изиграва два мача. Играе в квалификациите за Мондиал 1998, но отпада на баражите от Италия. Последния си мач за Русия изиграва на 5 септември 1998 срещу Украйна.

Той продължава темата за Ман Юнайтед.

"Сега на първо място за играчите са парите, парите, парите. Както каза сър Алекс Фъргюсън: "Слушай, първо е Манчестър Юнайтед, после парите". Когато подписах за Юнайтед през 1991 г., договорът ми беше за 120 000 паунда годишно.

Заплатата ми в Шахтьор Донецк беше два пъти по-висока. Можех да остана в Шахтьор и да печеля два, а може би и три пъти повече. Но аз се преместих заради футбола, а не заради парите. Сега е различно. Играчите са различни. Всички говорят за пари. Не разбирам какво се случва във футбола сега.

Ако погледнете в миналото, всички работеха за хората, които чистят кухнята, директора, секретаря, за съотборниците, за човека с екипировката.

На първо място Ман Юнайтед е голям клуб и е като едно семейство. Някои хора, които сега играят за клуба, не помнят какво се е случило. Според мен сега няма семейство", сподели той.

В живота му има и още интересни неща - твърдения за дългове от хазарт и участие на мафията при преминаването му от Евертън в Манчестър Юнайтед, трагедията със загубата на първото му дете преди да се роди, писма с омраза, когато избира да играе за Русия, а не за родната си Украйна, страх от терористи, когато играе в Саудитска Арабия, и скъп развод, когато съпругата му го напуска заради руска попзвезда.

Има няколко краткотрайни опита за мениджърски позиции в доста неизвестни руски клубове, а сега тренира студенти в Москва.

Несъмнено най-добрият период в кариерата му са четирите години, прекарани под ръководството на сър Алекс Фъргюсън на "Олд Трафорд".

Винаги е съжалявал, че е напуснал, въпреки че настоява, че причината е била в скарване заради контузия, а не в слуховете, че се е нуждаел от пари.

"Изглежда, че всеки има теория за това защо напуснах", казва той.

"Някои смятат, че е било под натиска на руската мафия, която искаше да направи финансово убийство от голям трансфер. Други казват, че е било, защото бях загубил толкова много пари в градските казина и се нуждаех от заплатата, която щях да получа от един трансфер.

Чух тези слухове, когато се появиха за първи път, и те ме ядосаха, макар че сега просто ме карат да се усмихвам.

Истинската причина беше, че тогавашният физиотерапевт на клуба Дейв Фивър не вярваше, че се нуждая от операция на херния и ме обвини, че се опитвам да избегна да играя за клуба. Гневът се натрупа в мен и аз им казах, че искам да напусна", признава Канчелскис.

Андрей разкрива, че бившия му агент Григорий Есуленко го е насърчил да настоява за трансфер, защото е бил под натиск от бившия си клуб Шахтьор Донецк, който е имал право на процент, ако бъде продаден.

"Поглеждайки назад, това беше грешка и от двете страни. Съветите на Есуленко не бяха безпристрастни. Изглеждаше, че върху него е оказван голям натиск да осъществи сделката.

Шахтьор имаше право на поне 500 000 паунда, ако Юнайтед ме продаде. Някои твърдят, че сумата, която в крайна сметка са получили, е била по-близо до 1,5 млн. паунда", разкрива бившето крило.

Ако това е била горчива раздяла, то една от първите му срещи с Фъргюсън е била забавна.

"Когато един чуждестранен футболист дойде в съблекалнята, ще го научат как да псува, спомня си Канчелскис. - Научиха ме и как правилно да се обръщам към мениджъра на Манчестър Юнайтед.

Първия път, когато се сблъсках с Алекс Фъргюсън, той ми каза: "Добре дошъл, Андрей, как върви?". Аз му се усмихнах и му отговорих: "Шибай се, шотландско копеле!"

Фъргюсън спря на място и след това започна да се усмихва, когато чу как смехът отеква по коридорите, а аз стоях смаян".

Канчелскис е бил свидетел на многобройни сбивания в съблекалнята между Фъргюсън и неговите звезди, като нито едно от тях не е било по-разгорещено или запомнящо се от размяната на мнения след един мача с Марк Хюз.

"Фъргюсън се опита да се заяде с Хюз и той не пожела да го направи. Двамата се изправиха един срещу друг, а Брайън Кид - помощник мениджърът, се опитваше да застане между тях и ги молеше да се успокоят.

Хюз продължаваше да казва на Фъргюсън да си ходи. Фърги отговори: "Една седмична заплата".

"Fuck off!", отвърна Хюз.

"Двуседмична заплата", каза Фърги.

"Fuck off!", повтори Спарки (б.а. - прякорът на Хюз).
"Заплатата за три седмици!", категоричен беше Фърги.

"А Кидо (б.а. - Брайън Кид) се опитваше да ги разтърве и казваше: "Спри, спри. За Бога, и двамата просто спрете!".

Ако "разводът" му с Юнайтед е бил болезнен, то раздялата със съпругата му и детска любов Инна го прочиства финансово и води до разрив с двете му деца - синът Андрей-младши и дъщерята Ева.

"Съпругата ми Инна се запозна със Стас Михайлов, който е най-известният поп певец в Русия. Бях шокиран от това, което се случи, зашеметен. Не съм очаквал това да се случи.

Разводът отне много време. Единственото, което исках, беше да мога отново да виждам децата. Бяха трудни времена. Изнесох се от апартамента ни в Москва и си намерих място под наем.

Връзката ми с децата сега е отново такава, каквато беше. И двамата живеят в Лондон", споделя Канчелскис.