Мадрид на два полюса - Реал ликува, Атлетико буксува

Два гола на Бензема срещу Атлетик Билбао увеличиха преднината на Белия балет

Спорт
11:11 - 23 Декември 2021
1587
Мадрид на два полюса - Реал ликува, Атлетико буксува

Реал Мадрид се възползва от равенството на Севиля с Барселона, побеждавайки като гост Атлетик Билбао с 2:1 в двубоя от 21-ия кръг на Ла Лига. Карим Бензема вкара и двата гола за "кралете", а Сансет бе точен за баските. 

С победата мадричани събраха 46 точки на върха в класирането, докато вторият Севиля е с 38. Атлетик е десети с 24. 

Реал успя да смути "Сан Мамес" с ранен гол. Още в 4-ата минута Кроос намери в наказателното поле Бензема, а французинът прати топката в далечния ъгъл на вратата, пазена от Агиресабала.

Само три минути след това гостите от Мадрид нанесоха втория си удар в двубоя. Голмайсторът на "белия балет" Карим Бензема вкара за втори път в мача, като този път насочи топката към долния ляв ъгъл. 

Головата фиеста на "Сан Мамес" продължи. В 10-ата минута Атлетик Билбао успя да върне един гол, след като мощен изстрел на Сансе се отби в левия страничен стълб и топката влетя във вратата на Куртоа. 

В 21-ата минута пред Венседор се откри чудесен шанс, но халфът на Атлетик прати топката в трибуните.

В 37-ата минута Азар върна върна към Валверде, но уругваецът стреля неточно. Минути преди края на полувреме Сансет засече с глава центриране от свободен удар, но топката премина покрай гредата. 

В началото на втората част Реал Мадрид владееше инициативата на терена. В 60-ата минута баските организириха контраатака, която обаче завърши със спасен от Куртоа изстрел на Иняки Уилямс. 

Четвърт час преди края на двубоя Раул Гарсия имаше шанс да стреля по посока вратата на Куртоа, но прати топката много над нея. . В 81-ата минута Агиресабала показа рефлекс и отрази изстрел на Еден Азар. Четири минути преди края Нико Уилямс мина през защитата на Реал, но не успя да преодолее последното препятствие - Тибо Куртоа. 

Атлетико Мадрид допусна четвърта поредна загуба в Ла Лига, което досега не се бе случвало по ръководството на Диего Симеоне. Дюшекчиите отстъпиха с 1:2 при визитата си на Гранада в отложен мач от деветия кръг на Ла Лига, като в герои за андалусийци се превърнаха Дарвин Мачис и Хорхе Молина. Попадението на настоящия шампион бе дело на Жоао Феликс.

Атлетико не можеше и да си мечтае за по-добро начало на срещата, след като още във втората минута португалският талант Жоао Феликс, който започна като титуляр в Ла Лига за първи път от 6 мача насам, проби добре през центъра на терена, след което стреля от около 20 метра и не остави никакви шансове на Луис Максимилиано.

Гранада не се притесни от ранното попадение на гостите и само четвърт час по-късно успя да изравни след нов соло гол в двубоя. Дарвин Мачис пое топката на около 30 метра от вратата, измъкна се от няколко противникови защитници, след което си откри пространство за удар и с брилянтен изстрел от далечна дистанция препарира Ян Облак.

Атлетико Мадрид опита да натисне, като в края на първата част бе много близо до гол, като дори отбеляза такъв в 45-та минута чрез Жоао Феликс, но той бе отменен заради нарушение в атака. В добавеното време отново португалецът имаше добра възможност, но негов удар с глава бе спасен от Максимилиано.

В 61-та минута най-активният футболист на „лос колчонерос“ Жоао Феликс излезе сам срещу вратаря на домакините, но ударът му се отби в гредата. В ответната контраатака Луис Хавиер Суарес изведе Хорхе Молина, а ветеранът отбеляза за 2:1. Първоначално попадението бе отменено заради засада, но ВАР го призна, след като се видя, че такава няма.

Двата тима си размениха по едно положение в заключителните 10 минути, след като в 81-та Луис Хавиер Суарес овладя подаване на границата на наказателното поле, след което стреля, но ударът му бе спасен от Ян Облак. Две минути по-късно Тома Лемар изведе Анхел Кореа на отлична позиция, но аржентинецът не уцели вратата след удар на по-малко от 2 метра от нея.

По този начин Атлетико ще зимува на петата позиция, с 29 точки, на 14 зад лидера Реал Мадрид, който по-късно тази вечер гостува на Атлетик Билбао в изтеглен мач от 21-ия кръг на Ла Лига. Гранада пък се изкачва с три позиции и вече е на 12-то място с 22 пункта.