Магичният Орлин Горанов на 65, честит да е (СНИМКИ)

През ключалката
10:24 - 08 Август 2022
6087
Магичният Орлин Горанов на 65, честит да е (СНИМКИ)

Орлин Горанов е огромна звезда. Публиката го определя като голям артист, защото се справя еднакво успешно и като изпълнител, и като актьор, и като телевизионен водещ.

Джентълменът на българската музикална сцена е роден на 8 август 1957 г. в Берковица. Кариерата му започва още в детска възраст, когато става част от детския хор "Бодра смяна", за да се присъедини години по-късно към Ансамбъла на армията, където работи до 1985 г.

Роденият под знака на зодия Лъв изпълнител не се задоволява единствено с успехите, които жъне на сцената за популярна музика, затова през 1990 година завършва Музикалната академия с оперно пеене. Още като студент става солист на Пловдивската опера. Така Орлин Горанов е единственият „случай“ в българската музика – звезда както в развлекателната, така и в оперната музика, пише artday.bg.

„Светът е за двама“ (по текст на Димитър Точев и музиката на Мария Нейкова) е най-известната му песен. Тя се превръща в нещо като негов запазен знак. Записът е направен през далечната 1981 година, но се слуша с удоволствие и днес от представителите на всички поколения.

Доказа, че добре се оправя и с актьорската работа. През 2009 г. се снима във филма "Мисия Лондон", където се превъплъщава в образа на президент на Република България. По същото време става и член на Ордена на рицарите-тамплиери. От брака си със съпругата му Валя Горанова имат една прекрасна дъщеря, която носи романтичното име Жаклин.

Лауреат е на множество награди, между които Първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен София през 1978 г. с песента „Интимно“, Първа награда на Шлагерфестивал в Дрезден (1981), Трета награда на "Интерталант" (Прага, 1981), Голямата награда на "Златният Орфей" (1984), Първа награда с песента „Пътища обратни“ на фестивала „Бургас и морето“. Музика за него са писали Зорница Попова, Тончо Русев, Морис Аладжем, Мария Нейкова, Стефан Диомов, Александър Йосифов, Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Вили Казасян, Иван Пеев, Атанас Косев и много други.

„Хайде колкото може по-бързо да загърбим суетата, да живеем живота си хармонично и позитивно и да се обичаме! Само тогава имат смисъл усилията ни“, споделя изпълнителят. И определено има право.

Честит Орлин Горанов!