Магистрати бранят с подписка Иван Гешев

123-ма от съдебната система призоваха Висшия съдебен съвет да не се поддава на политически натиск

Новини
13:08 - 25 Юли 2019
7780
Магистрати бранят с подписка Иван Гешев

Рекорден брой магистрати от Апелативната и Специализираната прокуратура – общо 123-ма, излязоха с декларация в подкрепа на спецпрокурора Иван Гешев. В подписка, изпратена до Висшия съдебен съвет, колегите на магистрата изразиха подкрепата си към Гешев, чиято кандидатура бе издигната за главен прокурор.

Част от подписалите се 123-ма магистрати, подкрепящи своя колега - спецпрокурора Иван Гешев

„Г-н Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебна зала. Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса – и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол, съобразно задълженията си“, се казва в позицията на прокурори и служители от Апелативната и Специализираната прокуратура, подписана от 123-а човека.

В декларацията си магистратите призовават Висшия съдебен съвет да не се поддава на политически натиск и икономически натиск. Днес сутринта група от 150 активисти около проваления бивш правосъден министър Христо Иванов, се събра на протест срещу Иван Гешев пред сградата на Висшия съдебен съвет, там имаше и контрапротест с около 100-150 поддръжници на Гешев. Двата протеста влязоха в словесни нападки и се стигна до блокада на трамвайната линия. Районът се охраняваше от полиция.

Пред сградата на Висшия съдебен съвет днес сутринта се събраха и противници, и поддръжници на Гешев, а двете групи замалко да стигнат до физическа саморазправа

Още преди дни началникът на Специализираната прокуратура пророкува в интервю пред БНТ, че след номинацията му за наследник на Сотир Цацаров като главен прокурор, очаква яростна кампания срещу него и семейството му.