Махат категорията "пол" от личните карти в Нидерландия

Според министъра на образованието и културата това е "ненужна" информация

Новини
18:16 - 04 Юли 2020
2146
Махат категорията "пол" от личните карти в Нидерландия

Поредна крачка в обезличаването на двата биологични пола: властите в Нидерландия обявиха, че премахват категорията "пол" от личните карти, тъй като това е "ненужна" информация, според министъра на образованието и културата.

В писмо до парламента, видяно от АФП в събота, Ингрид ван Енгелсховен посочва, че категорията ще бъде пропусната от 2024/2025 г.

Ван Енгелсховен каза, че възнамерява да ограничи, когато е възможно, ненужната регистрация на пола, дори ако такава информация продължи да се включва в паспортите в съответствие с регламентите на Европейския съюз.

"Нидерландия няма да бъде първата държава-членка, чиито лични карти пропускат пола. Немската лична карта не го включва. Хората трябва да могат да „създават собствена идентичност и да живеят в пълна свобода и сигурност", пише министърът.

Холандските организации за права на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални) приветстваха този ход. Холандия направи крачка към признаването на трети пол през 2018 г., когато холандските интерсекс лица спечелиха правото да не се определят като мъже или жени в акта си за раждане.