Май и на Барса ще се размине

УЕФА няма да наказва каталунците

Спорт
14:19 - 21 Април 2023
1797
Май и на Барса ще се размине

Президентът на Барса Жоан Лапорта защити честта на клуба на срещата си в Словения с президента на УЕФА Александър Чеферин. Лапорта искаше да обясни от първа ръка всички събития и усещанията са добри.

В "блаугранас" пазят дискретност, но смятат, че най-висшият европейски орган няма да санкционира клуба това лято. УЕФА ще изчака нещата да се изяснят в съда, за да вземе отношение по темата, ако е нужно.

Лапорта искаше да възстанови донякъде влошените отношения с Чеферин по въпроса за европейската Суперлига, което също е било обсъдено.

Лапорта пътува до Словения с ясната цел да обясни лице в лице всичко, което се е случило в „случая Негрейра“, така че УЕФА да разполага с информацията за вътрешното разследване, проведено от клуба. От Барса през цялото време дадоха да се разбере, че в никакъв случай не е имало купуване на рефери и че прокуратурата дори не ги обвинява в това.

Планираната от няколко дни среща на върха с Чеферин беше третата стъпка, която Лапорта предприе в офанзивата си по „случая Негрейра“. Първо, той даде публични обяснения, след това отиде в Ла Лига, за да говори за това пред всички клубни президенти и накрая се обърна към президента на УЕФА. Окончателното усещане от тази среща на върха е, че УЕФА няма да се произнесе по темата и няма да коментира повече случая.

УЕФА не иска да наказва клуб от най-високо европейско ниво, без първо да има подкрепата на съдебно решение. Заложени са много икономически интереси и те няма да действат горещо въпреки натиска, който оказват от Реал Мадрид.

Чеферин не се е ангажирал с нищо, но усещанията от срещата са благоприятни и в Барселона разбират, че нищо няма да се случи в краткосрочен план.

Всъщност стратегията на Барса е ясна и те ще заложат всичко в съда. Освен факта, че може или не може да има неблагоприятна присъда поради данъчни проблеми, в клуба са категорични, че няма нищо наказуемо на ниво спортна корупция, така че случаят ще приключи рано или късно в съда. В Испания не може да има спортна санкция, защото фактите са предписани и всичко показва, че УЕФА няма да действа, ако въпросът бъде приключен благоприятно в обикновеното правосъдие.