Майк Пенс се отказа от надпреварата за президентска номинация в САЩ

Бившият вицепрезидент каза, че това просто не е неговото време

Новини
08:54 - 29 Октомври 2023
1394
Майк Пенс се отказа от надпреварата за президентска номинация в САЩ

Бившият вицепрезидент Майк Пенс се отказа от надпреварата за републиканската президентска номинация и обяви край на кампанията си. Той се бореше да събере пари и да увеличи своята  популярност сред избирателите. Това е първият голям кандидат, който напуска надпреварата, предава БНР.

По време на годишната среща на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас Майк Пенс изненадващо за голяма част от присъстващите обяви, че преустановява кампанията си.

"Стана ми ясно, че това не е моето време", каза Пенс на присъстващите.

Решението на бившият вицепрезидент идва малко повече от 2 месеца преди събранията в Айова, на които той беше заложил предизборната си кампания. Отказът му от кампанията обаче го спасява  от вероятността  да не успее да се класира за третия републикански първичен дебат на 8 ноември в Маями.

До момента социологическите проучвания показват много малка подкрепа за него. По време на последните президентски избори  през 2020 г. Пенс имаше начин да отмени резултатите от изборите и да останат на постовете си заедно с Тръмп, но той не го направи. С действията си той си навлече тогава не само гнева на Тръмп, но и на много от привържениците му, за които се превърна в предател.

Не е ясно кои точно кандидати биха се възползвали от оттеглянето на Пенс, тъй като той имаше  много малко привърженици, а и той не заяви подкрепа за никой от кандидатите след отказа си.