Майка пред Lupa.bg: Сгрешено изследване обърка лечението на сина ми

Здраве
18:00 - 13 Септември 2019
6706
Майка пред Lupa.bg: Сгрешено изследване обърка лечението на сина ми

Неведнъж в публичното пространство (и не само) се е говорило за лабораторни резултати, които погрешно пращат здрави хора в болнични заведения. А там на база изследванията им се приписват страшни диагнози, от които дори косите настръхват. Обратната концепция обаче също е на дневен ред и се среща не по-рядко, смятат опарили се пациенти.

За подобен случай сподели Лора Колева в известната фейсбук група „Майките на София”.

Преди повече от 2 месеца, когато имаше бум на кърлежи в столичните паркове, невръстният ѝ син бил полазен от такъв. Майката веднага спипала насекомото и го занесла за анализ в столична лаборатория.

Резултатът за лаймска болест се оказал отрицателен, а след преглед в поликлиника детето също било здраво.

Колева се успокоила до момента, в който след едномесечно затишие ухото му (там, където било полазено от кърлежа) започнало да се зачервява и подува. Последвали няколко прегледи при педиатър, кожен лекар и уши, нос гърло специалист със съответните предполагаеми диагнози и разбира се, лечения. Нито едно от посочените от медиците мазила и медикаменти не помогнали.

Лекари назначили кръвен преглед на детето, който дал положителен резултат за лаймска болест. Така изведнъж се оказало, че първоначалното изследване на въпросния кърлеж, направено в столична частна лаборатория, е неверен.

„Сега следва 14-дневно лечение с антибиотик на детето. Та, съвет, не разчитайте на “модерните” частни лаборатории”, съветва в социалната мрежа жената.

„Майките обичат да драматизират”, коментира за Lupa.bg лабораторният специалист д-р Георги Тодоров. Той бе категоричен, че не бива да се правят заключения на базата на този случай или някой подобен.

В България единствено Националният център по паразитни и заразни болести може да даде достоверен отговор за наличие на лаймска болест у кърлеж, обясни д-р Тодоров.

Според него хората не бива да се доверяват на резултати от частни лаборатории, тъй като изследването на разпространителя на болестта е строго специфично и много малко лаборатории у нас разполагат с нужната техника и реактиви, които показват наличието на заразата.

Освен това, въпросният изследван кърлеж наистина може да не е носел лаймска болест, а детето да е било ухапано от друго насекомо, смята д-р Тодоров.

Д-р Георги Тодоров

Поради тази причина според специалистът хората не бива да изпадат в крайни твърдения без доказателства.

Той допълни, че много често обществото се фокусира върху незначителни случки и пропуска глобални проблеми, които повлияват на здравната система.

„620 лаборатории в страната работят с едва 350 специализирани лекари. Дефицитът на кадри е страшен”, заяви д-р Тодоров.

Той констатира, че всеки един от колегите му работи поне в три лаборатории и завежда по две отделения в болница, за да се запълни кадровия недостиг.

„Тази натовареност в работата не е нормална и трябва да се направи нещо час по-скоро”, категоричен е д-р Тодоров.

Според него кадровата обезпеченост е пряко свързана и с резултатите както на лабораториите, така и на болниците. Според него обаче държавата много мудни взима качествени решения, които да благоприятстват състоянието на здравеопазването у нас.