Майка пред Lupa.bg: Шокирана съм, намерих боя и стабилизатори в натурален сок!

Новини
11:53 - 10 Май 2019
122266
Майка пред Lupa.bg: Шокирана съм, намерих боя и стабилизатори в натурален сок!

На поредното безумие станахме свидетели днес. Човек все си мисли, че няма какво да го изненада, но... Читател на Lupa.bg - Диана Йорданова, алармира, че тази сутрин, след като е изсипала послената част от натуралния сок в чашата, е намерила странни неща - капсули.

Жената е изпаднала в гняв и безсилие, след като не знаела какво е било тяхното съдържание и как са се озовали там.

"И това нещо го пият децата ни! Нима тези, които ги правят, нямат съвест? Нима не ги интересува какво пият хората и какво може да се случи?!", попита Йорданова.

Тя е информирала дирекция на Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ), бившето ХЕИ, както и още някои институции, за да се вземат незабавни мерки.

Диана Йорданова настоява ампулите да бъдат незабавно изследвани, а след това ще предприеме и съдебни действия срещу фирмата производител на соковете "Cappy". Според запознати, капсулите са боя и стабилизатори.

Не е тайна, че 99% от натуралните сокове в България се произвеждат изцяло от вносни концентрати. У нас не се внасят плодове, от които да се правят джусове, а направо концентрати, които съдържат около 70% сухо вещество.

Експерти разясняват, че на практика у нас над 90 процента от соковете са просто разредени концентрати, които се бутилират наново и се продават.
Според експертите единствените наистина натуралните сокове, които се правят у нас са от арония, която се отглежда тук. Най-масовият „натурален сок“ от портокал, например, се прави от концентрат, внесени най-често от  Бразилия и Кипър, а този от моркови - от полски концентрати.

Така излиза, че „натуралните сокове”, които се продават у нас, са в много по-голяма степен вредни отколкото полезни, тъй като съдържат прекомерно количество захар и Е-та в излишък. Освен това вредните концентрати засилват чувството за глад у хората, които и така спомагат за трупането на излишни килограми.