Майкъл Джордан - първият спортист в Топ 400 на най-богатите в САЩ

Въздушния попада в елитната група богаташи след продажбата на Шарлът Хорнетс за $3 млрд.

Новини
22:54 - 03 Октомври 2023
4302
Майкъл Джордан - първият спортист в Топ 400 на най-богатите в САЩ

Баскетболната легенда Майкъл Джордан стана първият спортист, успял да намери място в списъка с 400-те най-богати хора в САЩ на списание "Форбс". Границата за попадане в престижната класация се вдигна на $2.9 млрд., но шесткратният шампион на НБА вече е над нея, след като през август продаде контролния пакет акции на баскетболния Шарлът Хорнетс за $3 млрд.

През 2010 г. Джордан закупи мажоритарния пакет за $275 млн. и тогава бе първият бивш играч от НБА, станал собственик на клуб от Лигата.

За 15 сезона като играч в НБА Въздушния заработи $94 млн. и бе най-високоплатеният играч през 1997 и 1998 г. Но от спонсорски договори, най-тлъстият от които с Nike, ежегодният му хонорар възлизаше на около $260 млн. През 2014 г. Джордан стана първият спортист, заработил $1 млрд., а сега вече, на 60 г., е сред най-богатите хора в Щатите.

Всъщност през тази година към елитния Топ 400 за първи път се присъединяват общо 18 души. Най-богата сред тях е 76-годишната Елизабет ДеЛука (състояние около $8,2 млрд.) - вдовицата на основателя на Subway Фред ДеЛука (починал през 2015 г.). През август частната инвестиционна компания Roark Capital сключи сделка за придобиване на веригата за бързо хранене за над $9 млрд.

Най-младият новодошъл в елитните 400 пък е 38-годишният Джош Къшнър. Той е син на магната на недвижими имоти Чарлз Къшнър и по-малък брат на Джаред Къшнър - зет на Доналд Тръмп. Той става и първият член на семейството, който влиза в класацията. Главна заслуга за това има Thrive Capital, фирмата за рисков капитал, която Къшнър основава през 2010 г. на 25-годишна възраст. Фирмата подкрепяше в начална фаза стартиращи компании като Instagram, Spotify и Slack, и вече има пазарна оценка от $5,3 млрд.

Лидер във "Форбс 400" остава Илон Мъск, с приблизително състояние от $251 млрд., почти колкото и миналата година, независимо от турбуленциите около него, най-вече около купуването на Twitter и колебанията в акциите на Tesla.

№2 в класацията е Джеф Безос, основателя на Amazon, който е по-беден от Мъск с около $90 млрд.

А с $3 млрд. по-назад е Лари Елисън. Той добави към състоянието си повече от всеки друг в САЩ през изминалата година - около $57 млрд., което се дължи до голяма степен на манията по генеративния изкуствен интелект, вдигнала цената на акциите на неговата софтуерна фирма Oracle.