Майката на Стоичков едва оцелява с минимална пенсия

76-годишната Пенка взима 580 лева месечно, но не се оплаква

Спорт
19:13 - 01 Февруари 2024
35559
Майката на Стоичков едва оцелява с минимална пенсия

Пенка Стоичкова - майката на футболната икона Христо Стоичков, преживява с минимална пенсия, алармира столичен седмичник. Възрастнагта жена от дълги години обитава скромната си къща в пловдивското село Ясно поле. Навремето я пенсионирали със 140 лева, а към момента сумата била набъбнала до минималния размер от 580 лева.

Баба Пенка имала и скромна вдовишка добавка от покойния си съпруг Стоичко, който си отиде през 2014 г. от рак на панкреаса. Последният завет на покойния й мъж бил да не зарязва градинката им, по която се трудели от сутрин до пладне всеки ден.

Пенка Стоичкова показва с гордост фотоалбум със сина й

76-годишната Пенка спазила повелята му и продължава да сее всичко - домати, пипер, цветя. Направила си дори оранжерия, за да защити зарзавата от природни стихии. Научила се и как да пръска асмата в къщата, която й правела сянка на двора. Наесен беряла самичка гроздето, залагала материал и го носела в местната ракиджийница, за да й го сварят. С домашната ракия черпела децата гостите, когато идвали да я навестяват. Най-често при нея се отбивал малкият й син Цанко. Въпреки че като деца с батко му Христо били неразделни, сега братската им дружба е на приливи и отливи. Двамата имат и сестра Мариана, която живее в Пловдив, но тя наскоро стана баба на близнаци и е заета с грижите покрай тях.

С Христо Стоичков и семейството му Пенка най-рядко се срещала, но се чували по телефона редовно. Поне два пъти в годината Камата й уреждал почивка. Обикновено я пращал в хотели или в Павел баня, или в Хисаря, за да прави спа процедури.