Майки пред Lupa.bg : Некадърност и корупция царят в педиатрията

Здраве
14:31 - 10 Април 2019
21123
Майки пред Lupa.bg: Некадърност и корупция царят в педиатрията

Корупция, нехайно лекарско поведение и пренебрежително отношение. Това са част от оплакванията, които майки споделят във форумите за обслужването в „Специализираната болница за активно лечение по детски болести проф. д-р Иван Митев” в София. Според критичните мнения педиатрите не обръщат достатъчно внимание на малките пациенти, „претупват прегледите” и предписват грешни лечения, а отношението се определя като „меко казано отвратително”, видя репортер на Lupa.bg във фейсбук групата „Майките на София“.

„Ако става въпрос за педиатрията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ - там са ужасни и не знам как още съществува тази болница!!!”

„Детето ми има тремор на брадичката още от родилното. Как може професор да напише в епикризата на детето ми на английски: Vibratory Jaw Movements with Dogs!!!!!. Аз съм изумена, че този човек носи титлата професор. Явно освен моето дете такова треперене се наблюдава само при кучетата!!!”

„Доктор в педиатрията ми поиска 50 лв. за това, че по спешност съм завела сина ми (1 година и 9 месеца) със затруднено дишане. Била съм длъжна да заплатя сумата, тъй като, видите ли, е преслушал детето и ми е написал рецепта. Не дадох и стотинка, защото не мисля, че съм длъжна”.

„Бях обиждана, че водя дете по "никое време" защото така ми е било удобно. Че детето имало проблеми и видиш ли какво ще го правят там. Не го прегледа, но ме изпрати на 3 етаж на изследвания, но без ЦРП че нямала време. Това е безумно, става дума за 3 следобед, 7 месечно обезводнено бебе и педиатрична болница! Тонът и личните подигравки, които бяха изречени ще ви ги спестя.”

„Да не дава Господ да се ходи там”, сподели Диана Донева.

Разбира се, не всички пациенти на лечебното заведение са останали недоволни от престоя си там:

„Не искам да повярвам, защото моето дете беше прието там след раждането и се погрижиха за него като за свое. Съжалявам за тази тенденция там. Кълна се в професионализма им”, споделя Гергана Балгарова.

По повод излезлите публични критики и негодуванието срещу тях, лекарите решиха да говорят също публично. Те организираха онлайн подписка в подкрепа на педиатрите, в която обясняват истинските причини софийската клиника да не може да предостави качествено лекарско обслужване на малките си пациенти.

Към момента петицията за спасяване на „Специализираната болница за активно лечение на детски болести проф. д-р Иван Митев” в София е събрала 2590 подписа. Според специалистите, работещи в лечебното заведение, статутът на болницата не позволява малките пациенти да бъдат лекувани адекватно и според изискванията. Условията на работа в педиатрията са нечовешки и не позволяват нормално лечение за децата, коментират лекари, които са част от лечебното заведение.

„…сякаш ние сме искали да работим при нечовешки условия. Сякаш ние ще вземем купища пари за нещо, което някой друг ще ни свърши. Сякаш в педиатрията не е най-важно детето. И ние понасяме това, че ни обвиняват в некадърност, само и само децата да са добре”, споделя болката си д-р Хадил Мохамед в отворено писмо във фейсбук. Според нея в педиатрията се трудят много добри специалисти, но в повечето случаи не могат да окажат адекватно лечение на малките пациенти заради липсата на добра апаратура, организацията на болничното заведение, неговия статут, както и недостига на персонал. Сред проблемите на педиатрията е интензивното отделение, което на хартия съществува и приютява деца в много тежко състояние за 24-часово наблюдение. Де факто обаче за всички малки пациенти в него, както и за тези в отделението по пулмология на смяна полагат грижа само един лекар и една сестра, което според работниците в педиатрията е крайно недостатъчен брой от специалисти, които да отговарят за толкова много деца в тежко състояние.

Д-р Мохамед споделя още, че в интензивното отделение лекарите нямат възможност да осъществяват апаратна вентилация за ефективна кардио-пулмонална поддръжка на пациентите, тъй като липсва адекватно обучен персонал от медицински специалисти. Поради тази причина единствената специализирана педиатрия в столицата е принудена при много спешни случаи да изпраща пациентите в болница „Пирогов” или някое друго лечебно заведение, което разполага с нужните специалисти и апаратура за осъществяване на адекватно лечение.

В софийската педиатрия липсва още анестезиолог-реаниматор и медицински сестри, които да се грижат за малките пациенти.

„Да, ние знаем какво трябва да се направи и в повечето случаи знаем как да го направим, но нямаме необходимата апаратура, нужните условия, нужния персонал. Помислете дали имате право да ни изнудвате с човещината ни и дали действията Ви не водят до опасност за нечий друг живот”, завършва писмото си д-р Мохамед.

Заради насъбралото се напрежение около „Специализираната болница за активно лечение на детски болести проф. д-р Иван Митев” в София, лекарите са активирали онлайн подписка, в която се обръщат към цялото общество с молба да бъдат подкрепени в каузата им за спасяване на педиатрията.

В петицията лекарите искат:

1. СПEЦИАЛЕН СТАТУТ НА ЕДИНСТВЕНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА В СТРАНАТА, със съответното финансиране, което да не налага да бъде търговско дружество. По този начин няма да зависим от НЗОК, ще има възможност за модернизиране на апаратурата и най-вече диагностична и терапевтична свобода.

2. ОТПАДАНЕ НА ЛИМИТИТЕ ПРИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ НА ДЕЦАТА. Целта на отпадането на лимитите е да се спре връщането на болни, за които е нужно болнично лечение, както и намаляване на времето на изчакване за планов прием.

3. ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НА ПЕРСОНАЛА в детската болница. Освен адекватно заплащане на наличните специалисти, ще има възможност да се привлекат нови и способни хора, с което да се повиши качеството на медицинската услуга.

Помогнете ни да бъдем полезни НА ДЕЦАТА!

Педиатрите и медицинските сестри в лечебното заведение са обединени около каузата си и споделят, че децата заслужават да бъдат приоритет на всяка една държава, колкото и ненормална, неморална и неблагонадеждна да е тя! „Това е уникална по рода си детска болница! Не позволявайте да бъде погубена!, апелират специалистите в интернет пространството. Те заявяват, че педиатрията съществува, за да лекува децата с редки болести от цялата страна, които само там могат да получат адекватно лечение. И обясняват, че лечебното заведение не е предназначено за лечение на малки пациенти с разстройство, хрема, кашлица и температура.