МАЙТАП: Бойко Методиев Борисов ремонтирал приватизираната от Гешев Регентска къща

Вилата в Боровец има само 3 апартамента, дали Сарафов не е спал в някое от петте бунгала?

Политика
16:55 - 15 Май 2023
17781
МАЙТАП: Бойко Методиев Борисов ремонтирал приватизираната от Гешев Регентска къща

Скандалните разкрития на зам.-главния прокурор, довчера близък приятел на обвинител номер 1 Иван Гешев, че именно последният е приватизирал незаконно  целия имот на Прокуратурата, ползван от нея като почивна база в Боровец, стигна до почти куриозни измерения.

Според Сарафов от години Гешев смятал прочутата Регентска къща за своя и я превърнал в непристъпна за голяма част от редовите прокурори. Самият Гешев , чиято оставка поискаха и ГЕРБ, и ДПС, и ИТН, и част от колегията му във ВСС още миналата седмица, започна деня с обвинения  не само за натиск срещу него и семейството му, но и с посочването с пръст на "Лицето Бойко Методиев Борисов" като автор на блицкрига срещу него.

Оказва се обаче, че именно Борисов през 2011 г. след дълги години чакане, отпуска парите за ремонта на скъпата вила в планинския курорт край Самоков (по чийто път за София Гешев претърпя, по негови данни, опит за покушение чрез самоделка преди 2 седмици - б.р.). Над 250 хиляди лева дава МС преди повече от 10 години, за да приведе къщата в нормален вид, след като тя стои заключена цели 5 години подред.

Регентската къща е построена през 1941 г. Служила е за жилище на премиера Богдан Филов и военния министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 г. Красивата 3-етажна вила е пълна с история. В нея е сниман и филмът “Тютюн”.

По времето на комунизма започва да се ползва за правителствена станция. След промените обаче запада, тъй като легловата й база не е много голяма - състои се от едва 3 апартамента и 2 тавански стаи с общо 13 легла. Но разполага с гигантски двор, с 5 дървени бунгала с размерите на гарсониера всяко. Така легловата база е от над 33 месеца.

По време на тройната коалиция министърът на администрацията Николай Василев реши да я даде под наем. На търг в началото на 2007 г. бе постигнат рекорден месечен наем от 26 000 лв.

Наддаването започна от 3000 лв., но явилите се 7 фирми от туристическия бранш го увеличиха многократно. Регентската къща бе спечелена от “Феста хотели” ЕООД. Фирмата пое ангажимент да я стопанисва за 10 г., като освен 3,12 млн. лв. за наем трябваше да инвестира и 50 хил. лв. за подобрения, но в крайна сметка нищо от това не се осъществи до ремонта през 2011 г.