Мъка! Блокираха приложение за гей запознанства в олимпийското селце

Grindr няма да издава кои са ЛГБТ спортистите

Спорт
16:52 - 24 Юли 2024
2510
Мъка! Блокираха приложение за гей запознанства в олимпийското селце

На 10 500 олимпийци в започващите само след два дни игри в Париж ще бъдат раздадени 300 000 презерватива, гръмнаха медиите неотдавна. Част от тях обаче изглежда ще отидат зян.

Водещото в света приложение за гей запознанства Grindr е блокирано в олимпийското селце в Париж. Мярката е превантивна и цели да предпази ЛГБТ атлетите от нежелано разкриване. Това с особена сила важи за представителите на държавите, в които гейовете все още се преследват и наказват сурово. Десетина държави все още имат смъртно наказание за еднополови контакти.

„Блокираха Grindr в олимпийското село“,

пише в публикация в Х Луис Пизано, американец, живеещ в Париж.

Daily Mail е получил изявление от организаторите на Олимпиадата, което потвърждава това, без да се назовава конкретно приложението Grindr. „Организационният комитет на Париж 2024 каза за Mail Онлайн, че апликациите за запознанства са достъпни в Олимпийското село,

„но за някои геолокацията е деактивирана от издателя на приложението“.

„Grindr наложи същото ограничение по време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.“, пише уебсайтът.

Това решение произтича от случай на журналистическа злоупотреба от Daily Beast през 2016 г.

На 11 август 2016 г. репортерът Нико Хайнс и Daily Beast решиха да напишат това, което смятаха за забавна история от олимпийското село в Рио.

„Уговорих си три срещи в Grindr за един час в Олимпийското село“,

гласеше заглавието на статията, която беше най-четената история на сайта този ден. Хайнс зарадва читателите си с разказ за хетеросексуален мъж, който се представя за гей в Grindr и стигна до следното заключение:

Младите, атлетични мъже обичат да правят секс!

Статията имаше един основен проблем: тя даде достатъчно идентифицираща информация за някои гей спортисти, включително хора, които живеят в страни, където да си гей е престъпление.

Според някои публикации в сайтове, досега са идентифицирани 144 ЛГБТ спортисти на започващата в петък Олимпиада в Париж. Имена засега не се посочват, но предвид либералните нрави в западните страни списъкът скоро ще започне да се попълва.