Македонското разузнаване: Мицкоски ликвидира службите за сигурност

Новини
09:24 - 16 Октомври 2024
4263
Македонското разузнаване: Мицкоски ликвидира службите за сигурност

Македонският министър-председател Християн Мицкоски се готви да превземе напълно структурите за сигурност на Северна Македония под диктата на Белград и Москва.

За това предупреждават служители от македонското разузнаване, които изпратиха две анонимни писма до медиите, до няколко чуждестранни посолства и до кабинета на президента Гордана Силяновска-Давкова, съобщава БГНЕС.

Премиерът планира ликвидиране на Агенцията за национална сигурност и Агенцията за разузнаване, а впоследствие тяхното сливане в една служба - по подобие на зловещата Държавна сигурност на югославския диктатор Тито - УДБА.

Служителите предупреждават, че работодателите на Мицкоски са Белград и Москва, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ може, ако има нужда, да избяга в чужбина, както направи неговият политически баща и предшественик Никола Груевски - в багажник на кола до Унгария.

Промените в сектора за сигурност на Северна Македония се подготвят от „партийни послушници и престъпници - лица които или вече са осъдени, или подсъдими в момента“. Подобен акт има за цел да „установи пълен политически контрол в Република (Северна) Македония по подобие на Северна Корея.“

„Информираме обществеността, че се подготвя предателство за Република Македония, т.е. секторът за сигурност на тази страна - основата, върху която съществува Македония. Информацията от държавите членки на НАТО пристига ежедневно, тъй като държавните служители подготвят премахването на разузнавателната агенция. Това не е никаква реформа, а въвеждане на Република (Северна) Македония в автокрацията и партиен контрол“, се казва в позицията.

Авторите ѝ твърдят, че премиерът Мицкоски е избрал за шеф на новата агенция човек от своето най-близко обкръжение и отправят апел към държавния глава:

„Призоваваме президента Гордана Силяновска да се противопостави на това решение и да го предотврати. Цялата информация, която имаме, ще бъде използвана правилно в рамките на нашите възможности да информираме обществеността какъв вид предателство иска да направи това правителство. В следващия период очакваме политически арести в рамките на Агенцията за разузнаване. Това, което не е направил нито един враг, в момента се върши от правителството.“

Новата структура ще се нарича "Агенция за сигурност", а екипът зад плана на Мицкоски е следния:

1. Гордана Янкуловска - осъден престъпник и бивша дясна ръка на корупционери в "черния списък" на САЩ, участвала в подобна неуспешна схема през 2010 г.

2. Горан Николовски "Джони" - съветник на Мицкоски по въпросите на националната сигурност, оприличаван в Северна Македония на съветския диктатор Йосиф Сталин и нацистката тайна полиция Гестапо. Приближен на най-мощния македонски олигарх Орце Камчев, който беше санкциониран от САЩ заради тесните му връзки с Русия и Китай.

3. Люпчо Андоновски - Единият му син работи в Агенцията за национална сигурност, а другият е министър на информационното общество и цифровата трансформация в кабинета на Мицкоски - Стефан Андоновски.

4. Душко Марковски - личен приятел на Мицкоски и бъдещ директор на новата македонска Държавна сигурност с нулев опит в областта на националната сигурност, за когото се говори, че често се възползва от услугите на платената любов в Белград.

Служителите, които предупреждават обществеността за опасния план на Християн Мицкоски, обещават съпротива срещу назначението на Марковски.

"В новия закон, написан от Гордана Янкуловска в мазето ѝ, по същество няма реформа, освен тотален контрол от страна на министър-председателя, овластяване на партийни кадри, изземване на авторитета на президента и премахване на всички операции на разузнавателната агенция. Те планират да премахнат 70% от настоящите служители на съществуващите две македонски служби. Членовете на разузнавателната агенция няма да позволят на Душко Марковски да бъде директор на каквито и да било институции за сигурност, тъй като това е непосредствена опасност за националните интереси на Република (Севена) Македония. Призоваваме всички професионалисти в службите да отказват активно устни заповеди и да докладват писмените заповеди на прокуратурата. За съжаление, Македония в момента е изцяло инфилтрирана от Русия и Китай през сателитни държави. Знаем, че министър -председателят има "резервни" държави и още отсега има план като предшественика си (Никола Груевски) да избяга при работодателите си в Белград или Москва, ако има нужда. Партийни дилетанти постоянно се обръщат към посолства, търсейки подкрепа за определени лица преди тяхното назначение. Ние публично ви информираме, че нямате подкрепа от никоя западна държава. Напротив, те знаят за всички ваши компании и схеми, чрез които планирате да перете парите си за местните избори", се казва в позицията.

Авторите на двете писма призовават президента Гордана Силяновска-Давкова "да се събуди от зимния сън и да се противопостави на предстоящите решения, свързани със сектора за сигурност в Северна Македония."

Никола Груевски управляваше еднолично и авторитарно Република Македония в продължение на 10 години, благодарение на факта, че неговият братовчед Сашо Миялков беше несменяем шеф на спецслужбите Дирекция за сигурност и контраразузнаване.