Макрон назначи гей за премиер, готви го за свой наследник

34-годишният Габриел Атал е първият открито хомосексуален министър-председател на Франция

15:50 - 09 Януари 2024
6358
Макрон назначи гей за премиер, готви го за свой наследник

Както Lupa.bg вече писа, президентът на Франция Еманюел Макрон назначи 34-годишният Габриел Атал за министър-председател. Той е и първият открито хомосексуален премиер на Франция - неговият партньор е евродепутатът и близък съветник на Макрон Стефан Сежурне.

До момента Атал беше министър на образованието.

На 34 години Габриел Атал е най-младият следвоенен министър-председател на Франция, рекорд, който преди това се държеше от левицата Лоран Фабиус, който беше на 37, когато беше назначен за министър-председател от Франсоа Митеран през 1984 г. 

Атал е първият открито хомосексуален министър-председател на Франция,

пише Ройтерс. Той беше разкрит от свой стар съратник през 2018 г., когато беше назначен за младши министър по време на първия мандат на Макрон. Атал е във връзка със Стефан Сежурн, бивш политически съветник на Макрон.

Партньор на Габриел Атал е евродепутатът Стефан Сежурн - бивш политически съветник на Макрон

Атал се присъединиява към Социалистическата партия, когато е на 17 години. Стана известно име във френската политика след като беше назначен за говорител на правителството по време на пандемията. По-късно той ще бъде обявен за младши министър във финансовото министерство и след това за министър на образованието през 2023 г., с което си създава име като един от най-разумните министри в кабинета на Макрон и добър комуникатор.

Първата стъпка на Атал след назначаването му за министър на образованието миналата година

беше да забрани мюсюлманската рокля абая в държавните училища,

с което си спечели популярност сред много консервативни гласоподаватели, въпреки приветствието си от левицата.

Наскоро в известно телевизионно шоу Атал разказа как е бил тормозен в средното училище от бивш съученик,

защото го засрамил в блог, който създал за да оценява физиката на съучениците си.

Световните медии определят Атал като "мини Макрон". Въпреки че партийният му път тръгва от френската левица,

той е един от най-лоялните политически кадри от ерата на действащия френски президнет.

Роден през 1989 г., Атал завършва висшето си образование в една от най-престижните школи за политически науки във Франция - Sciences Po.

Първоначално се присъединява към редиците на Социалистическата партия, като едва на 23 г. става част от политическия кабинет на здравния министър Марисол Турен по време на управлението на Франсоа Оланд.

Тогава самият Еманюел Макрон е зам.-главен секретар на Оланд, а по-късно - и министър на икономиката в същото управление.

През 2016 г. когато Макрон напуска правителството и основава свое политическо движение "En Marche", Габриел Атал се присъединява към него.

На 28 години Атал е избран за депутат в Националното събрание. В същата година той става партньор със Стефан Сежурн (който освен член на ЕП, е главен секретар на партията на Макрон).

През 2018 г. Атал вече влиза в изпълнителната власт като

държавен секретар по въпросите на младежта към Министерството на образованието.

Назначен е и за говорител на правителството на Жан Кастекс между 2020 и 2022 г., като започва да отваря комуникационните канали на властта към младежки социални платформи и работа с инфлуенсъри.

След преизбирането на Еманюел Макрон за президент през 2022, Атал за кратко изпълнява функция на делегиран министър, а през 2023 г. получава и първия си министерски пост - с ресор "Образование".

Изборът му беше разчетен и като опит на Макрон да подготви свой наследник за президентските избори през 2027 г., когато вече няма да може да се кандидатира сам за трети последователен мандат.