Макрон обяви извънредно положение във Франция

Новини
22:36 - 14 Октомври 2020
6981
Макрон обяви извънредно положение във Франция

Френското правителство обяви извънредно положение заради усложнената здравна ситуация в страната. То влиза в сила в полунощ в петък, предаде Sky News.

В изявление, правителството обяви, че COVID-19 е бедствие, което застрашава здравето на населението и оправдава приемането на строги мерки. Суровите мерки  обяви тази вечер президентът Макрон в дългоочакваното 45-минутно телевизионно интервю.

Извънредна ситуация бе въвеждана и в разгара на епивемията през лятото, но тя изтече на 10 юли. 

През следващите 4 седмици се въвежда и полицейски час от 21 до 6 часа и санкции за нарушителите, като глоба от 135 евро.

Мярката е в сила за: региона Ил дьо Франс и градовете Лил, Руан, Сент Етиен, Тулуза, Лион, Гренобъл, Екс и Монпелие.

Театрите, ресторантите и барове в Ил дьо Франс и осемте градове, засегнати от комендантския час, ще трябва да затворят до 21 часа.

Всички тези мерки е възможно да бъдат удължени до 1 декември.

Държавният глава направи уговорката, че властите ще се съобразяват с работещите и уважителните причини гражданите да не са по домовете си след 21 часа.

Мерките се прилагат след скок на заразени, които са над 22 000 за денонощие. Страната в момента се бори с втора вълна, която Макрон също потвърди по време на интервюто си.

Френският премиер Жан Кастекс предупреди преди дни, че Франция може да наложи допълнителни ограничения, тъй като коронавирусът се разпространява бързо и ситуацията в болниците в страната се влошава.

Кастекс призова французите да ограничат частните събирания в домовете си. Той каза, че "общата блокада" на страната "трябва да се избягва с всички средства".

Франция е една от най-тежко засегнатите страни в Европа, с поне 32 730 смъртни случая, свързани с вируса.