Макрон поиска от Алиев гаранции за сигурността на хората в Нагорни Карабах

200 са убити при азербайджанската военна операция

Новини
22:48 - 20 Септември 2023
2074
Макрон поиска от Алиев гаранции за сигурността на хората в Нагорни Карабах

Френският президент Еманюел Макрон поиска тази вечер от азербайджанския си колега Илхам Алиев гаранции за сигурността на жителите на Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

По-рано днес министерството на отбраната на Азербайджан каза, че е спряло светкавичното настъпление, което започна вчера, след като арменските сепаратистки сили са се съгласили на споразумение за прекратяване на огъня, в съответствие с което областта ще се върне под контрола на Баку.

След това азербайджанският президент обяви в телевизионно обръщение към нацията, че страната е възстановило изцяло суверенитета си над Нагорни Карабах след "антитерористична операция", предаде БТА. 

В телефонен разговор тази вечер Макрон поиска от Алиев "да даде гаранции за правата и сигурността на жителите на" Нагорни Карабах, съобщи Елисейският дворец. Френският президент разкритикува решението на Азербайджан "да прибегне до сила въпреки риска от влошаване на хуманитарната криза в Нагорни Карабах и компрометиране на продължаващите усилия за постигане на справедлив и траен мир".

Представител на сепаратистите съобщи за най-малко 200 убити, включително 10 цивилни, при азербайджанската военна операция.

Нагорни Карабах - населена преобладаващо с арменци област, която е част от международно признатата територия на Азербайджан - се отпеци след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век в резултат на кръвопролитна война. През есента на 2020 г. Баку си върна контрола над част от региона и прилещажи територии след нов въоръжен конфликт.