Макрон: Предпочитам легални мигранти от Гвинея пред нелегални български банди

Френският президент критикуван, че намига вдясно заради президентските избори

Новини
15:09 - 01 Ноември 2019
1903
Макрон: Предпочитам легални мигранти от Гвинея пред нелегални български банди

Френският  президент Емануел Макрон предизвика огромен шум и противоречиви оценки заради интервю пред консервативното списание „Велю актуел“ („Valeurs Actuelles“) за миграцията и Исляма. В него той буквално заявява: „Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди." Думите му вече обиколиха цял свят.   

Седмичното издание се определя като „дясно насочено“, а критиката срещу Макрон е главно заради възгледите на списанието. Това се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин Льо Пен за президентските избори през 2022 година, предаде агенция dpa. Льо Пен вече обяви, че отново ще участва във вота.

Правителствени източници защитават интервюто на Макрон, като подчертават, че трябвало да се разговаря с всички французи през всички медии.

Дебатът във Франция за миграцията и Исляма се поднови заради разгорелия се за пореден път спор около носенето на забрадките като религиозен символ. Поводът е майка с ислямска забрадка, която придружавала детето си на ученически излет. Носенето им, както и всички останали видими религиозни символи, са забранени в държавните училища във Франция от 15 години.