Макрон: Русия се превърна в електрошок за НАТО

Винаги съм смятал, че се нуждаем от стратегическа яснота и в момента я получаваме, каза френският президент

Новини
20:33 - 17 Март 2022
2976
Макрон: Русия се превърна в електрошок за НАТО

Френският президент заяви, че руската инвазия в Украйна е била електрически шок за НАТО и му е дала нова стратегическа яснота, която не му е достигала.

Еманюел Макрон каза това пред репортери на представянето на програмата си за преизбиране в отговор на въпрос дали съжалява, че преди около две години е описал НАТО като страдащ от "мозъчна смърт". "Русия ни събуди", каза Макрон. "Винаги съм смятал, че се нуждаем от стратегическа яснота и в момента я получаваме", добави той.

По думите на френския президент събитията в Украйна са дали тази яснота на НАТО, защото са го върнали към корените му. Той каза, че ситуацията в края на 2019 г., когато е направил своето изказване, е била по-различна от днешната и че алиансът е незаменим за справяне с руската инвазия в Украйна.

Макрон каза и че не изключва да направи посещение в Киев, но приоритетът му е да продължи обсъжданията с президентите на Русия и Украйна, с които предстои да разговаря отново през идните часове. "Без осезаем напредък би било напразно да отида. Ще го направя, когато от това би имало полза", каза той.