Макс Верстапен триумфира и в Сао Паоло

С победата си днес нидерландецът премина границата от 500 точки

Спорт
21:33 - 05 Ноември 2023
5182
Макс Верстапен триумфира и в Сао Паоло

Макс Верстапен постигна своята победа №17 за сезона във Формула 1, след като спечели надпреварата за Гран При на Сао Пауло. За него това е втори успех на „Интерлагос“, където той спечели и през 2019 година, когато състезанието още носеше името Гран При на Бразилия.

Нидерландецът направи два отлични старта в първите четири обиколки, след което трябваше да парира две атаки на Ландо Норис в осмия тур, но той стори това перфектно. А причината Верстапен да трябва да прави два старта бе червеният флаг, който бе показан във втората обиколка след катастрофата между Кевин Магнусен, Алекс Албон и Нико Хюлкенберг още в първия завой на надпреварата.

След този инцидент Албон и Магнусен отпаднаха, докато Хюлкенберг успя да продължи, но нямаше темпото да се бори за точки. Жертви в този инцидент станаха и двамата австралийци Оскар Пиастри и Дениъл Рикардо, които се прибраха в своите гаражи в края на първата обиколка. Те се върнаха в състезание при рестарта, но бяха с обиколка изоставане и нямаше как да се борят за точки.

А отпред след като се защити от Норис Верстапен наложи типичното си темпо и се откъсна от британеца, за да стигне до победата с аванс от 8.2 секунди. Норис затвърди очакванията, че ще бъде най-сериозният съперник на световния шампион днес, но силите отново не му стигнаха за нещо повече от второто място, най-бързата обиколка и призът за пилот на деня.

Трети на подиума се качи Фернандо Алонсо, за когото това е първо призово класиране от Гран При на Нидерландия в края на август насам. Във втората половина от дистанцията двукратният шампион трябваше да се защитава от атаките на Серхио Перес.

Мексиканецът успя да изпревари пилота на Астън Мартин в началото на предпоследния 70-ти тур. Това обаче не бе краят на този дуел, след като Алонсо направи контра в четвъртия завой на последната обиколка, за да си върне третото място. Но дуелът не завърши и този път, след като Перес имаше шанс с DRS в дългия спринт от завой №12 до финалната линия. Разстоянието обаче не стигна на мексиканеца и на финала разликата между него и двукратния шампион бе само 0.053 секунди.

С победата си днес Верстапен премина границата от 500 точки от началото на сезона и оглавява класирането с общо 524. Втори продължава да е съотборникът му Перес, който с четвъртото си място днес достигна до 528 пункта и води с 32 пред Хамилтън в спора за вицешампионската титла. 

До края на сезон 2023 във Формула 1 остават само две състезания, а първото от тях ще бъде след две седмици. Тогава ще се проведе първата в историята Гран При на Лас Вегас.