Мълния! Кабинетът обявява извънредно положение!

Общество
00:04 - 13 Март 2020 (обновена)
8421
Мълния! Кабинетът обявява извънредно положение!

Кабинетът реши да предложи на парламента да въведе извънредно положение в България във връзка с коронаривуса!

Това събощи премиерът Бойко Борисов преди минута след спешното заседание в Министерския съвет. Това означава да бъдат затворени училища, университети, спортни зали, всякави културни мероприятия. Освен това ще трябва да се забранят пътуванията към страни с повече болни. Загубите за икономиката ще бъдат минимум 3 млрд. лева, посочи още той.

Ограничаваме броя на заразените. Мерките до момента не дават достатъчно резултат в спазването на карантината. Днес ни избягаха 14 души, възмути се министър-председателят.

Именно по този повод кабинетът ще настоява за законова промяна, която да наказва онези, които не спазват карантината, с 5000 лева. 

Борисов подчерта, че ще се ограничат вносът и износът, по примера на страните от ЕС. на този фон обаче загубите за българската икономика до момента са за около 3 милиарда лева.

Вече стана ясно, че 23 са случаите на коронавирус у нас, един от тях е на починалата в "Пирогов" 66-годишна жена.

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" жена доказват новия коронавирус при 7 човека. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9. 

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни. Здравните власти, съвместно с органите на МВР, извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.