МЪЛНИЯ: Пак ще сме на мониторинг, ЛИБЕ прие резолюцията за България

Свят
21:24 - 01 Октомври 2020
8753
МЪЛНИЯ: Пак ще сме на мониторинг, ЛИБЕ прие резолюцията за България

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента (ЛИБЕ) одобри проекторезолюция за върховенството на закона в България. Текстът бе приет с 35 гласа „за“, 30 „против“ и 1 „въздържал се“. Той ще бъде дискутиран на пленарната сесия, започваща на 5 октомври. Същия ден в ЕП ще има дебат, посветен на върховенството на закона в България.

В предложението евродепутатите настояват Еврокомисията да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), докато все още няма изцяло функциониращ механизъм за наблюдение на зачитането на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Който да бъде приложен за всички страни членки на ЕС.

Съдържа се и призив ЕК да използва всички други налични инструменти, включително процедури за нарушаване на европейските ценности, марката за върховенство на закона и инструментите на бюджета, когато те бъдат налични.

Същевременно евродепутатите изразяват безпокойство за независимостта на съдебната система в България, за липсата на прозрачност в медиите и атаките срещу журналистите, както и за враждебно отношение към етнически, сексуални и други малцинства.

Българският евродепутат Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), който е и зам.-председател на приелата проекторезолюцията комисия, постави въпроса за дублирането на механизмите по отношения за България. Става дума за бъдещия хоризонтален механизъм за върховенството на закона във всички страни членки и все още неотпадналия Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), или мониторинг, наложен единствено на България и Румъния.

Еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че ЕК продължава мониторинга върху България, въпреки че преди година реши той да бъде прекратен. Комисията чака мнението на Съвета на ЕС. Йоурова посочи, че българското правителство трябва да свърши още работа.