МЪЛНИЯ: Петр Келнер загина в Аляска

Личности
08:53 - 29 Март 2021 (обновена)
18246
МЪЛНИЯ: Петр Келнер загина в Аляска

Трагична новина! Петима души, сред които най-богатият човек в Чехия Петр Келнер, загинаха по време на ски екскурзия  в Аляска, съобщава вестник „Ню Йорк Таймс”.

Скрийншон на публикацията в „Ню Йорк Таймс“

Инцидентът станал в събота, когато хеликоптерът, с който пътувала групата, се разбил край един от глетчерите в американския щат.

Чешкият милиардер Петр Келнер, чието нетно състояние се оценява от „Форбс’ на 17,5 милиарда долара, е бил на борда на хеликоптера Airbus AS350 B3. Машината се е разбила близо до глетчера Кник.

На борда е имало общо шестима души. Местни медии съобщават за един оцелял, който обаче е в изключително тежко състояние. Причината за катастрофата се изяснява, пише Нова.

През 2020 г. Келнер официално купи Би Ти Ви.

Петр Келнер е един от основателите на PPF Group. През 1991 г. става председател на управлението и генерален директор на инвестиционната фирма PPF investiční společnost a.s. От януари 1998 г. до март 2007 г. заема длъжността председател на управлението на компанията PPF a.s.

В групата PPF той притежава мажоритарна част (94,25%) от акциите на холдинговата компания, ръководи стратегическото развитие и общите направления в дейността на групата. Пред октомври 2020 г. Европейската комисия разреши на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, да придобие компанията собственик на bTV - Central European Media Enterprises (CME). 

На българския медиен пазар Келнер опита да влезе първо през 2018 г., когато почти бе договорил покупката на медийната компания "Нова броудкастинг груп", към която се числят Нова телевизия, каналите "Диема" и т.н.

Впоследствие обаче българската Комисия за защита на конкуренцията отказа сделка на PPF със скандинавската "Модърн Таймс Груп" за Нова телевизия и компания на стойност 185 милиона евро. Месеци след това "Нова броудкастинг груп" се озова в ръцете на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които в края на 2020 г. пък я продадоха на собственика на "Виваком" - "Юнайтед груп".

След неуспеха с Нова телевизия Петр Келнер се насочи към Би Ти Ви и на 6  октомври м.г. Европейската комисия разреши на фонда на Петр Келнер да придобие нейната компания- майка CME. Сделката бе извършена според правилата на ЕС за сливанията и в нея българската КЗК имаше минимално участие.

Освен Би Ти Ви, в активите на СМЕ влизат още телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Обявената цена на придобиването на фирмата, чийто акции се търгуват на няколко борси, бе 2,1 милиарда долара.