Мълния в Lupa.bg: Край на Великденското преселение! Щабът затвори София (ВИДЕО)

Актуални новини
23:09 - 16 Април 2020 (обновена)
18949
Мълния в Lupa.bg: Край на Великденското преселение! Щабът затвори София (ВИДЕО)

Край на Великденското преселение от София към провинцията! Столицата вече е затворен град заради недисциплинираните столичани в повече, които сложиха кръст на противоепидемичните мерки и предприеха масово изнасяне към родните си места за Великден, въпреки призивите да не се предприемат подобни пътувания. Националният оперативен щаб за борба с коронавируса предложи София да бъде затворена за великденските празници до второ нареждане. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък през нощта неговият председател ген. Венцислав Мутафчийски.

Малко след 23 часа той даде пресконференция на "Дондуков" 1 заедно със здравния министър Кирил Ананиев и вътрешния министър Младен Маринов.

"Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане на София, като София е основното огнище с най-много болни, заразени с COVID-19. Всички тези хора са разпръснати из цялата страна и това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици", заяви председателят на Националния щаб.

И добави: "По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката една седмица и този процес продължава, както вчера, така и днес, най-вероятно и утре, и вдругиден. Затова щабът с изключително безпокойство наблюдаваше тези процеси и ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха кой знае колко случаите, те вече пак са близо 40 до момента. Тези два дни, в които имаме по толкова много случаи не са прецедент, а вече тенденция, което е абсолютен контраст с безгрижието, което се проявява от нашите съграждани".

Щабът предложи затварянето на София и невъзможност за напускането ѝ, обяви ген. Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов е одобрил мярката, а съответната заповед е издадена от здравния министър Кирил Ананиев. До второ нареждане да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарните коли, които да покажат необходимост да излизат.

Междуградският автобусен транспорт също преустановява движението си до второ нареждане. Тези, които са напуснали града с основание, че отиват на постоянния си адрес, няма да имат основание да се приберат в София. Подалите неверни декларации пък вероятно ще бъдат санкционирани още на прибиране след Великден.


"Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници. 

Здравният министър обаче не уточни кога е възможно да се пристъпи към отмяна на затварянето на София. То е направено заради хилядите напускащи града за Великден въпреки призивите на правителството, подчертаха и Ананиев, и Мутафчийски.

"Честно да ви кажа, след всичко това, което говори премиерът. След неговите молби хората мерки и да останат по родните си места или там, където работят. Генерал Мутафчийски непрекъснато повтаряше същото. Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на доста граждани. Наистина недооценихме поведението на много граждани на София, които безцеремонно започнаха да напускат столицата.  За да защитим хората, които спазват мерките трябва да бъде по-строги към тези, които ги пренебрегват", заяви възмутено Кирил Ананиев.

"В рамките на града засега няма ограничения," уточни вътрешният министър Младен Маринов. Мярката засега се прилага само спрямо София. Другите областни градове остават затворени при спазване на условията за излизане от тях - с декларации, които да обосноват причината за напускането.

"Като живеят тук, къде отиват", така вътрешният министър отговори на въпроса какво ще стане с хората, които са излезли от София и са отишли по родните си места за празниците, макар да живеят в столицата под наем.