Мълния в Lupa.bg: Кристо издъхна в Ню Йорк

Култура
22:22 - 31 Май 2020 (обновена)
18256
Мълния в Lupa.bg: Кристо издъхна в Ню Йорк

Христо Явашев-Кристо почина днес в дома си в Ню Йорк. Тъжната вест бе разпространена от неговия прес офис малко след 22 часа българско време, видя Lupa.bg.

Художникът си е отишъл от естествена смърт две седмици преди да навърши 85 години. Последният проект, върху който работеше, бе опаковането на Триумфалната арка в Париж.

В изявление от офиса на твореца се казва: "Кристо живя пълноценен живот, той не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Изкуството на Кристо и Жан-Клод събираше хората в съпреживявания по цялото земно кълбо и тяхната работа живее в сърцата ни и в паметта ни."

Веруюто на Христо Явашев беше: "Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират".

Кристо напусна родината си преди повече от 60 години и никога не се завърна в нея. Той е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Кристо и Жан-Клод работиха и живяха заедно над 50 години

Христо Явашев е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден във Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

Кристо реализира проекта "Мастаба" в Лондон

От 1953 г. учи във ВИИИ „Н. Павлович“. През 1957 г. емигрира и през 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод (родена Jeanne-Claude Denat de Guillebon), с която по съвпадение са родени в един и същи ден и в една и съща година и която започва да работи с него. Двамата бяха заедно повече от 50 години.

„Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство“ е едно прочуто нейно изказване. Използват като художествен похват опаковането на предмети – от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради. С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството им се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Всички творби съществуват ограничено време и е невъзможно е да бъдат запазени – с което са сродни с „пърформанс артс“. За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия, като разясняват проектите си на общинари, политици, еколози, граждани.

Всички произведения са финансирани със собствени средства. Жан-Клод умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 г.

Христо Явашев не е излизал от дома си в Сохо, нито се е срещал с някого през последните месеци, заради пандемията от коронавирус. “Невидимият враг може да дойде по всяко време”, това казва той в интервю, което творецът даде на Си Ен Ен само преди дни. От разговора обаче стана ясно, че той не спира да работи и основните му усилия са хвърлени в проекта за опаковане на Триумфалната арка, който беше отложен за пролетта на 2021 г.

"Плаващите кейове" на Христо Явашев

Аз съм художник, който е напълно ирационален, напълно безотговорен и напълно свободен казва Кристо във видеовръзка от своето студио и дом в Ню Йорк – пететажна, преобразувана индустриална сграда в Сохо.



Когато Кристо имал нужда от движение, излизал на разходка на покрива над ателието си и гледа към града. Въздухът е много чист, небето много синьо, много сюрреалистично, казва той. Ню Йорк по това време се чувства “интензивно”. Никога не е познавал приелия го град по този начин. Неговият асистент, Лоренца, казва, че стига да работи и рисува, той е щастлив. И в момента има много работа.

Над 1,2 милиона души от цял свят се разходиха по "Плаващите кейове"

Кристо се готвеше да реализира една от своите и на Жан-Клод дългогодишни амбиции – опаковането на един от най-известните от всички паметници на войната, Триумфалната арка, в Париж, с 25 000 квадратни метра плат в сребърно и синьо, държан здраво от 7000 метра червено въже. Опаковането на исторически паметници в цветна тъкан е това, което направи двойката известна. От Си Ен Ен подчертаха, че Кристо непрекъснато говори с „ние“, все едно Жан-Клод току-що е излязла от стаята.

Кристо се готвеше да реализира една от своите и на Жан-Клод дългогодишни амбиции – опаковането на Триумфалната арка


Последният голям проект на Христо Явашев-Кристо бе инсталацията "Мастаба", която бе пусната да плава в езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон. „Мастаба“ бе първият му голям проект на открито във Великобритания. Преди това художникът реализира и своя проект „Плаващите кейове“.Проектът на прочутия творец даде възможност на над 1 200 000 посетители да се „разходят“ по водите на езерото Изео в Северна Италия.

Опакованият Райхстаг в Берлин

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!