МЪЛНИЯ: Васил Божков лети за България

Бизнесменът каца днес в София в 15,30 часа с полет от Дубай

Топ
09:45 - 25 Август 2023
7688
МЪЛНИЯ: Васил Божков лети за България

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30." Това написа във фейсбук бизнесменът Васил Божков, който от три години живее в Дубай.

Срещу Божков има близо 20 обвинения. Основните са, че от януари 2014 г. е ръководил престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни престъпления, пране на пари и търговия с влияние, опит за подкуп.

Той публикува и снимка от самолетната кабина.  

Справка на Lupa.bg на сайта на Летище София показва, че в 15,15 е предвидено да кацне самолет от Дубай на компанията FlyDubai. Възможно е обаче бизнесменът да се завърне и с частния си самолет.

През януари 2020 г. Божков напуска България и бяга в Дубай, за да избегне задържането си. Повдигнати са му редица обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

През март 2022 г. Цветомир и Боян Найденови, бивши бизнес партньори на Божков, споменават в интервю, че той им признал, че е поръчал убийството на Манол Велев. Известен с прякора Черепа, във вътрешна кореспонденция на щатския държавен департамент Божков е определян като „най-печално известния гангстер на България“.