Ман Юнайтед и Челси най-облагодетелствани от ВАР в Англия

Специална комисия призна за шест грешки на системата в Премиър лийг

Спорт
17:21 - 22 Декември 2022
1471
Ман Юнайтед и Челси най-облагодетелствани от ВАР в Англия

Системата за видеоарбитраж (ВАР) е причина за шест грешни отсъждания в двубои от Висшата лига на Англия от началото на сезона досега, разкрива ESPN.

До този извод е достигнала специална комисия, съставена от трима бивши футболисти и по един представител от Премиър лийг и Съдийската комисия. Нейна работа е да преразглежда ключовите ситуации в срещите от кръга, след което да информира клубовете за евентуални допуснати грешки. ВАР е променил първоначалното отсъждане в 48 от случаите, като за 6 от тях се смята, че това е било неправилно.

Сред констатираните грешни отсъждания е отмяната на гола на Габриел Мартинели от Арсенал при гостуването на Манчестър Юнайтед на 4 септември. В 12-тата минута тогава, при 0:0, бразилец реализира попадение. Последва обаче намеса от съдията на ВАР Лий Мейсън, който посъветва главния арбитър Пол Тиърни да не зачете гола заради нарушение на Мартин Йодегор срещу Кристиан Ериксен секунди по-рано. След това лондончани загубиха двубоя с 1:3.

Друга ключова намеса на ВАР, оказала се грешна, е от столичното дерби между Челси и Уест Хам (2:1) на 3 септември. В края на срещата тогава “чуковете” забиха гол, но беше преценено, че Джаръд Боуен е фаулирал вратаря Едуар Менди и съответно той не беше признат. Сега комисията отчита, че това също е грешка, защото нарушение не е имало. Ако това попадение беше зачетено, най-вероятно срещата щеше да завърши 2:2 и “сините” да имат с 2 точки по-малко.

Грешните намеси на ВАР:

Кристъл Палас 3:1 Астън Вила
(неправилно дадена дузпа за Кристъл Палас в 55-ата минута, довела до гол за тима при добавката)

Челси 2:1 Уест Хам
(неправилно отменен изравнителен гол на Максуел Корне от Уест Хам в 90-ата минута заради фал на Боуен срещу Менди)

Нюкасъл 0:0 Кристъл Палас
(неправилно отменен автогол на Тайрик Митчел от Кристъл Палас в 51-вата минута заради нарушение на Джо Уилок срещу Висенте Гуайта)

Манчестър Юн 3:1 Арсенал
(неправилно отменен гол на Мартинели от Арсенал в 12-тата минута заради нарушение на Йодегор срещу Ериксен)

Фулъм 3:0 Астън Вила
(неправилно показан червен картон на Дъглас Луис от Астън Вила за нарушение срещу Митрович в 61-вата минута)

Нотингам Форест 2:2 Брентфорд
(неправилно отсъдена дузпа (вкарана от Мбеумо) в полза на Брентфорд в 44-тата минута за нарушение на Дийн Хендерсън срещу Йоан Уиса)