Ман Юнайтед, Рома и Порто варианти за Лудогорец

Спорт
12:22 - 30 Август 2024
966
Ман Юнайтед, Рома и Порто варианти за Лудогорец

Форматът на Шампионската лига претърпя големи промени през този сезон, а вторият по сила евротурнир Лига Европа ще усети абсолютно същото.

Крайната цел остава непроменена – голяма купа и автоматична квота за следващия сезон в Шампионската лига.

Но пътят към финала вече е доста различен и малко по-сложен.

Българският шампион Лудогорец ще бъде в трета урна при жребия, който е от 14:00 часа българско време в петък, 30 август, и може да го проследите на живо с dsport.

Подобно на Шампионска лига, старата групова фаза е премахната. Сега 36 отбора ще се състезават във формат на обща лига. Всеки клуб ще се изправи срещу осем различни противника в четири домакински мача и четири гостувания.

Също така, всеки един отбор ще има два мача повече, а за първи път турнирът ще има разграфени срещи и отвъд Нова година – чак до края на януари.

Във въпросното общо класиране първите осем отиват директно напред към осминафиналите. Отборите завършили между 9-о и 24-о място ще отидат на допълнителна пресявка, наречена елиминационни плейофи. Последните 12 тима отпадат от надпреварата.

По време на основната фаза нито един отбор не може да се изправи срещу повече от два отбора от друга държава.

Всичките 36 отбора ще бъдат изтеглени с помощта на физически топки, но съперниците им вече ще се определят от автоматизиран софтуер.

Софтуерът ще изтегли на случаен принцип опонентите на отбора. Както и дали мачовете ще бъдат у дома или визити. Всичко ще бъде разкрито на екрана по време на самия жребий по подобие на Шампионска лига.

Тегленето ще започне с урна 1, съдържаща 9 отбора, като тези тимове ще разбират опонентите си един по един. Оттам насетне тегленото продължава и с другите отбори.

Урна 1: Рома, Манчестър Юнайтед, Порто, Аякс, Глазгоу Рейнджърс, Айнтрахт Франкфурт, Лацио, Тотнъм, Славия Прага

Урна 2: Реал Сосиедад, АЗ Алкмаар, Брага, Олимпиакос, Лион, ПАОК, Фенербахче, Макаби Тел Авив, Ференцварош

Урна 3: Карабах, Галатасарай, Будьо/Глимт, Виктория Пилзен, Юнион Сен-Жилоаз, Динамо Киев, Лудогорец, Мидтиланд, Малмьо

Урна 4: Атлетик Билбао, Хофенхайм, Ница, Андерлехт, Твенте, Бешикташ, ФКСБ, Рига, Елфсборг