Мандатоносителят на Божков - Готи пред Lupa.bg: Защо е двойният аршин? И аз, и Слави сме "чалгари"

У нас
11:45 - 11 Март 2021
17723
Мандатоносителят на Божков - Готи пред Lupa.bg: Защо е двойният аршин? И аз, и Слави сме "чалгари"

Олигархът в Дубай Васил Божков използва една от 31, регистрирани в ЦИК партии за участие в парламентарните избори - БНО, за да се опита да влезе в новия състав на Народното събрание. Кой е лидерът й Георги Георгиев - Готи, откога се познава с Черепа, как се стигна до този съюз и планира ли да сложи край на модела в политиката "кебапчета и попфолк", Lupa.bg разговаря със зевзека, протестиращ от 2013 г. и който се яви като кандидат за кмет на София през 2019 г. 

- Г-н Георгиев, кога точно започнаха консултациите за общо явяване на парламентарните избори между Вашата партия Българско национално обединение (БНО) и Васил Божков? 

- Вижте, това е процес. Не мога да кажа в кой момент точно сме взели решението.

Но имаше други партии и коалиции, които малко или много ги беше страх да понесат негативите от такъв евентуален съюз. Ненапразно и мотото ни е "Бъди смел". Оказа се, че ние сме единствените сред 15 или 20 малки формации, които се осмелихме. Стискаше ни да предадем щафетата. 

- Искате да кажете, че Божков е офертирал и други партии, с които е бил готов да води преговори така, че с техните регистрации в ЦИК да лансира своите листи, а те са му отказали? 

- Питайте него, не мен. Аз само мога да предполагам. Не ме е и интересувало, но в края на краищата се видя, че и на г-н Слави Трифонов предложи, а се видя неговата реакция...

- Божков непрекъснато говори за репресия спрямо него и семейството му, макар и от Дубай, където, видно, не е преследван. Вие страхувате ли се от действия, подобни на производствата срещу него, след като влизате в светлината на политическите прожектори именно с тази колаборация? 

- В този свят всяко човешко същество изпитва страх. И едно време е имало робство, но сега то не е по-малко. Напротив, то е до краен предел и затова трябва да има хора, на които да им стиска. В края на краищата политиките ни с г-н Божков се припокриват - и ние, и той искаме смяна на модела. Да не кажа и че сигурно 95% от всички партии говорят една и съща мантра, включително БСП и другите опозиционни сили, а никой няма решения за проблемите, за разлика от него. Но да, след като цялата държава е обърната с главата надолу, няма как да не се страхувам и аз в този пълен хаос. Виждаме колко несправедливости се случват. Но ако толкова се страхувах, пък и нямаше да се захвана с това.

- Виждате ли и Вие политиката като мръсна работа? 

- Истината е, че хората създават тази ситуация. Когато оставиш един човек безнаказан, няма значение от коя партия е. Ако ме питате, още от времето на Иван Костов съм се научил, че у нас всеки може да остане за деянията си ненаказан, че всичко им е бащиния. Затова и персонално не мога да обвиня когото и да било за "мръсната" политика. Хората правят политиката, ако си нечист в своите помисли и намеренията си, няма значение как се казваш и какво е името на формацията ти. Просто трябва да дойдат нови, млади, кадърни, експертни хора, които малко по малко да изведат страната до така бленуваната промяна, жадувана от всекиго. Но, за съжаление, обикновеният българин така е научен - да търпи, да чака и все да се надява на следващия спасител. 

- Казвате кадърни, млади хора, които да поемат политиката оттук нататък. Тогава какво правят в листите ви хора като бизнесмена от Панагюрище Цветан Пъков, който уби малко дете с джипа си? 

- Днес разбирам за това. Не съм запознат с конкретния случай. Но мога да Ви отговоря така: "Който е безгрешен, да вземе първи камъка". Във всяко стадо има мърша. Това е работата на овчаря - когато види по-недъгаво агънце, към него да вложи повече внимание и да вложи повече усилия спрямо него. Не само при нас, а навсякъде, във всички листи има несимпатични на хората лица. Затова сме едно семейство. В качеството си на лидер, ще кажа, ако сме направили подобна грешка, ще помоля такива хора да бъдат отзовани. Надали човекът е убил детето нарочно. Със сигурност съжалява и доколкото знам, е нещастен случай. 

- Г-н Георгиев, Вие бяхте на посещение при Васил Божков седмица преди официалния старт на предизборната кампания у нас. Как изглежда България от там в тази напрегната ситуация и какво е да си гостенин на човек с 18 обвинения у нас? 

- Когато виждаш един град, създаден от пустинята, направен на оазис, разбираш, че ние сме направили от оазиса пустиня. И ми стана доста болно. Имаме невероятна природа, прекрасен климат, уникални минерални извори, огромни златни находище, най-големите красоти... Тук можеше да ври и кипи от туристи, можеше да има просперираща икономика и да сме повече дори от Швейцария. Така че ми е болно да гледам, че всичко това е възможно, а не се случва. Така че въпросът пак опира до воля и до желание някой да променя.

Преди време г-н Борисов се беше изказал, че и магаре да вържел, то щяло да стане депутат от ГЕРБ. Аз в момента бих допълнил, че което и магаре сега да бъде сложено за министър-председател, то би се справило по-добре от Борисов.

Дори най-обикновеният, най-глупавият, най-некомпетентният, както искате го наречете, човек отиде на такъв висок държавнически пост с желанието си, със сърцето си, да отдаде за Майка България, за да върви държавата напред, със сигурност би променил нещата в положителна насока. Всички до този момент, не знам каква е тази власт и мания за величия, се провалиха. Толкова не успяха с едно сантиметърче да променят страната към по-добро. 

- Преди да регистрирате БНО в ЦИК, преди да се кандидатирате за кмет на София, за коя партия гласувахте по време на прехода, на кого симпатизирахте? 

- Истината е, че като млад не обръщах внимание на политиката и бях оставил тези теми настрани. Но ако бях симпатизирал на някого, със сигурност щях да се доверя на него и нямаше да се налага да участвам активно в протестите от 2013 г. (довели до падането на първия кабинет на ГЕРБ - б.а.) и да създавам БНО. Разбрахме колко е трудно по този път, когато си почтен и искаш по нормалния начин да променяш, а в същото бяхме поставени и под пълно медийно затъмнение така, че хората изобщо да не разберат за нас, за нашите намерения, за нашите виждания и амбиции. Точно затова се въртим в омагьосан кръг. Затова и в един момент ми се наложи да представя себе си в по-комичен вариант. Да, като актьор, шоумен и изпълнител, обичам да наблягам на хумора. Но не съм сам. А само аз получавах упреци. Какво друго ми оставаше, освен да докарам Митьо Пищова за водач на листа? Това на мен ми беше показател, че мога да се изгавря с цялата система.

С кандидатурите на Пищова и Радо Шишарката аз единствено целях да покажа как политиката е кебапчета и попфолк. Това е жестоката истина.

Затова и винаги съм се стремял да работя с езика на Езоп. Питаха ме каква ми е целта? Ами, такава - да се подиграя със системата. Като кандидат за кмет на София застанах гол с тиква отпред, първо защото няма какво да крия от себе си, а и защото освен да нахраня хората с тиквеник, друго трудно мога да направя за тях. 

- Е, някои провокации в Европа по време на избори довеждат до избирането и на шоумени, актьори... Казвате, че политиката трябва да бъде осмяна заради досега властималите, с какво по-различно обаче ще се явите БНО и Българско лято и как ще промените този модел? Планирате исландски модел на революция или плавна раздяла с досега облажилите се от търкането на депутатските и министерските банки? 

- Нали не означава, че аз, ако не съм икономист или адвокат, не съм достатъчно кадърен за някаква позиция? Точно обратното е, хората, които милеят за родината, са тези, които ще успеят да я променят и това не зависи от професията им. БНО има своите структури и хора, просто позволихме на Българско лято да ползват регистрацията и листите ни. Обединихме се, но това не е коалиция. За разлика от другите, ние не правим компромис със себе си и имаме истинска програма - за директна и пряка демокрация. Работата на политика не е друга, освен да разбира болката и проблемите на хората в определената област и да ги решава в полза на народа, а не за личен интерес. Защо припознахме Българско лято? На мен ми е ясно, че той е скандална личност. Всеки ме пита: "Ама той има обвинения...". Ако ще и 50 обвинения да има, какво? Нали сме правова държава и всеки е невинен до доказване на противното? Представяте ли си един ден у Вас да влязат прокурори с изпълнителен лист и да Ви изземат всичко? 

- Не, защото няма нито една причина това да се случи - нито укривам данъци, нито разполагам с финансово-политическо влияние... Вие откога се познавате с Васил Божков? 

- Не мога да отговоря на този въпрос по лични съображения. Отскоро преговаряме. 

- Как реагирахте на новините в началото на 2020 г., когато той бе обвинен, когато, както твърди, е бил принуден да напусне страната не по собствено желание?

- Как да реагирам, като не ме е интересувало? 

- Говорехте за халтурата в политиката. Приемате ли и по какъв начин определенията "чалгар", "чалгаджия"?

- Хората и медиите влагат в това определение смисъл, сякаш съм някакъв престъпник. Същевременно това е част от нашия бит и култура, колкото и някои да не си го признавам. Ами аз не познавам някой българин, който да не е слушал чалга. За мен по-скоро това е същото като сравнението между възхищението спрямо рок звездата, която употребява алкохол, скача на сцената, и политика, който не може да си позволи да седне на масата и да удари една ракия. Това е двоен стандарт. В случая, усещам върху себе си точно него. Значи хем има някаква еуфория и напомпано его за отделни политици от рейтингите им спрямо социологическите проучвания, хем аз, например, съм какво... "чалгаджия"?

- Кого визирате? 

- Ами ето, г-н Трифонов, например. Нямам нищо против този човек, даже съм снимал два негови клипа като бях млад и красив. Познаваме се, виждали сме се, гостувал съм му. Но тук идва разминаването в образите - за него може, за мен - не. 

- Не смятате ли, че България се нуждае жизнено от елитаризация на политическото представителство след повече от 10, може би 15 години политика на "кебапчета и попфолк", както казвате? 

- Така е. Но какво друго ми остава на мен, освен да си правя шега със системата? 

- Бихте ли продължили да го правите и ако влезете в парламента? 

- Ако това се случи, ще подходя отговорно. Защото ще става въпрос за работа. Шегата опира дотолкова, доколкото българинът се чувства ужасно омерзен, но въпреки това търпи. Че какво да направим ние, малките мравчици?

Протестирахме масово в 20 града - организация, която не съм виждал от 1997-а насам. А какво получихме насреща? Една дебилност. Един непукизъм.

Ами ще се подиграваме. Тази шега е шега от безсилие. Писна ни да ни правят на будали, как политик беснее над бащино ми огнище. 

- Шега ли беше и подкрепата Ви, изразена за кандидата за кмет на София Мая Манолова при балотажа й срещу Йорданка Фандъкова през 2019 г.?

- Беше пародия. Тогава дадох подкрепата си в хумористичен вариант и обясних още тогава, че очевидно в нестандартни времена се раждат и нестандартните идеи. Тази пуста власт... И тогава още казах, че ако стана аз кмет, ще ги сложа и двете дами като помощнички. Тая пуста власт не спряха да я дърпат, да я теглят към себе си. 

- Как прави кампания Божков от Дубай? 

- Нашите водачи са тук, той е там. Той е там с името си, аз съм с моите структури на БНО. Аз съм дал кораба, на който можем да пренесем хората до място, където се случва промяната. 

- Издържа ли ви той? 

- България не се продава и няма цена. 

- Предизборните кампании гълтат пари, г-н Георгиев.

- Всичко ще бъде осчетоводено и предадено на Сметната палата. 

- Т.е. не сте се прибрали с куфарче от Дубай след визитата Ви при Божков? 

- Не. (смее се - б.а.). С кюлчета. 

Забележка: Интервюто бе взето преди официалния старт на предизборната кампания - на 4 март, веднага след завръщането на Георгиев в София от Дубай.