Манол Генов заговори за политически набези на прокуратурата

Депутатът от БСП разчита на Борислав Сарафов, изпълняващ длъжността главен прокурор, да покаже наяве какво е свършено и какво не

Новини
18:14 - 17 Юни 2023
3377
Манол Генов заговори за политически набези на прокуратурата

Причините за войната в съдебната система са много. Два календарни дни трябваха на президента да издаде указа за освобождаване на Гешев. Много съмнително изглежда бързото решение на прокурорската колегия на ВСС да назначи Сарафов, още преди да е обнародван указът. Това каза по НОВА депутатът от БСП Манол Генов.

"Не знам цялата мотивация на ВСС да освободи Гешев. Конституцията трябва да бъде променена в частта за съдебната власт, но не разбирам защо се бърза толкова. Има намерения за подмяна на Конституцията, няма много юристи, които са депутати. Трябва да има сериозен дебат. Правомощията на главния прокурор трябва да бъдат ограничени", коментира Генов.

По думите му ако Сарафов направи проверка на работата на прокуратурата, ще излезе наяве какво е свършено.

"Не е работа на политиците да се месят в съдебната власт. Това не се случва в нормална държава. Трябва да има разделение на властите и ненамеса, за да има взаимен контрол. Комисията по имунитетите е Другарски съд вътре в парламента. Защо да участваме? Какво би установила тя? Че Кирил Петков не е имал канадско гражданство? За нас е абсолютно излишно да има такава комисия, депутатът трябва да се откаже от имунитета си, когато му бъде поискан", смята той.

Генов даде пример с казуса, когато се е заговорило, че ще бъде свален неговият имунитет, а той се е отказал от него. "Исках да се види, че имаше скалъпени обвинения и разследвания. Искането за имунитета ми беше за нарушение на политическите права на гражданите, трябваше да минат 4 години докато бъда оправдан. Политическите набези на прокуратурата доста я дискредитират пред обществото", заяви депутатът.