Манолова: Ако ЦИК приеме ръчно броене на разписките от машините, вотът може да се касира

Новини
16:01 - 16 Януари 2021
1372
Манолова: Ако ЦИК приеме ръчно броене на разписките от машините, вотът може да се касира

„Ако ЦИК допусне разписките да се броят и да са водещи при отчитането на резултата от машинния вот, това ще е противозаконно и ще доведе до касиране на изборите.

ЦИК да спре да обяснява как ще брои контролните разписки в нарушение на Изборния кодекс. Председателят на ЦИК (бивш член на ЦИК, предложен от БСП, сега - от ГЕРБ) и говорителят на ЦИК, предложен от БСП се опитват да заблуждават обществото, като упорито изопачават Изборния кодекс в желанието си да угодят на управляващите. Според тях водещи при машинното гласуване са разписките, които ще се броят и ще определят изборния резултат. Да, това може и да е било желанието на ГЕРБ и Обединените патриоти с промяната през 2020 г. в Изборния кодекс, но не са направили необходимите промени."

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция.

Тя уточнява, че член 270 от Изборния кодекс гласи „Действия преди отваряне на избирателната кутия" и ал. 2 определя, че преди отчитане на машинното гласуване и преброяване на бюлетините „отрязъците с номерата от бюлетините и контролните разписки от машинното гласуване се опаковат поотделно и се запечатват с хартиена лента. Хартиената лента се подпечатва с печата на комисията и се подписва от членове на комисията".

 
„Няма как да се броят разписките, след като те вече са опаковани и отстранени от масата за броене. В раздела за преброяване на гласовете никъде не се казва, че контролните разписки се преброяват, така както това е уредено за неизползваните и сгрешените бюлетини. Да не говорим, че е безсмислено и тези бюлетини да се броят, след като вече не се вписват в изборния протокол", категорична е Манолова.

„Изборният кодекс допуска контролните разписки да се преброяват само при хипотезата на чл. 269 от кодекса - когато при възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно и гласуването продължи с хартиени бюлетини. Нормите на Изборния кодекс трябва да бъдат тълкувани в тяхната логическа последователност и взаимосвързаност, а не всяка норма да се тълкува отделно и извън целостта на нормативния акт", допълва тя.

„Изборният кодекс неслучайно въвежда висока защита на хартиената бюлетина и на бюлетината за машинно гласуване. Разписката не е приравнена на хартиена бюлетина и не носи нейните реквизити и затова се нарича „контролна разписка". Тя е въведена да се използва само за контрол при евентуално оспорване на резултата и при спиране на машинното гласуване поради непредвидени обстоятелства", подчертава Манолова.