Мануел Нойер - Германия обича своите вратари

Стражът на Байерн блесна в метрото в Мюнхен

Спорт
12:00 - 26 Юни 2024
2283
Мануел Нойер - Германия обича своите вратари

Феновете на Германия обичат своите вратари, а Бундестима винаги е имал силни футболисти на поста с №1. Мануел Нойер е титуляр в сегашната селекция на Юлиан Нагелсман, въпреки че нкякои предпочитат под рамката да застава Марк-Андре Тер Стеген.

Любовта към Нойер, който беше с основна заслуга Германия да триумфира със световната титла в Бразилия през 2014-а, беше засвидетелствана в Мюнхен.

38-годишният, роден в Гелзенкирхен страж, който дълги години защитава честта на Байерн, лъсна в метрото в града по случай европейското първенство, което се провежда в Германия. Той е разперил ръце и е "заключил" вратата си - както го прави обикновено и на терена.

Изображението кореспондира с плонжирането на Оливер Кан над магистралата, което датира от 2006 година, когато Германия беше домакин на Световната купа.

През изминалата кампания в Бундеслигата Мануел Нойер записа своя мач №500 в елита на Германия.

Това се случи през май при победата на баварците с 2:0 в домакинството на Волфсбург от предпоследния кръг. През второто полувреме на мача с "вълците" стражът дори бе заменен, за да обере овациите от феновете на "Алианц Арена".

Роденият през 1986 г. вратар има 344 мача в елита на Германия с екипа на Байерн Мюнхен и още 156 за Шалке, за който дебютира в Бундеслигата през 2005 г.

Нойер стана четвъртият на този пост в историята на германския елит, стигнал до 500 срещи, като преди него това са правили само Оливер Кан (557), Айке Имел (534) и Ули Щайн (512).

Въпреки че през март навърши 38 години, Мануел Нойер несъмнено остава един от най-добрите вратари в играта. Капитанът на Байерн Мюнхен придаде напълно ново значение на термина "вратар-пазител", когато през 2006 г. се появи на сцената на Бундеслигата в отбора на Шалке. Оттогава той поддържа забележително постоянство на най-високото ниво.

През декември 2020 г., докато светът гледаше как Роберт Левандовски взима заслужената си награда за най-добър играч на ФИФА, съотборникът му в Байерн Мануел Нойер тихомълком грабна приза за най-добър вратар в света. Това беше неговата пета награда за най-добър вратар на годината, с което той изравни рекорда, поставен от колегите му велики вратари Икер Касияс и Джанлуиджи Буфон.

На 20 януари 2021 г. Байерн побеждава Аугсбург с 1:0 в един доста незабележителен мач. С тази чиста мрежа обаче Нойер изравни рекорда на Оливер Кан за най-много двубои без допуснат гол в историята на Бундеслигата. Чакането за изравняване на постижението на Кан беше дълго, като Мануел се закова дразнещо на 195 срещи за 11 поредни мача между октомври 2020 г. и януари 2021 г. - най-дългата му серия с допуснато поражение в кариерата му в Бундеслигата.

В следващия мач - победа с 4:0 над бившия си клуб Шалке - Нойер запази 197-ата си чиста мрежа в германския елит и по този начин влезе в историята.

Макар че тези 11 мача сигурно са изглеждали като цяла вечност за великия вратар. В действителност Нойер се справи бързо с рекорда, като му бяха необходими само 422 мача, за да постигне чиста мрежа №197, докато Кан се нуждаеше от 557.

През цялата си кариера в Бундеслигата Нойер е допускал гол на всеки 111 минути. Това е най-добрата стойност сред всички вратари в историята на Бундеслигата, които са изиграли поне 1000 минути.

Добре, Байерн редовно доминира в Германия (въпреки че този сезон короната му беше отнета от Байер Леверкузен), така че сравнена тази цифра с вратарите в петте най-големи първенства в Европа - от тези, които са изиграли поне 50 мача през този век, само Ян Облак (54%) и Едерсон (50%) регистрират чисти мрежи по-редовно от Нойер.

Той също така е признат за автор на ново определение на понятието "модерен вратар". Сега от пазителите на вратата се очаква много повече от това да спасяват удари. От тях се очаква да помитат, да се превърнат в единадесетия човек във владение, да умеят да боравят с топката при изграждането на атаки от задни позиции.

Германецът отдавна се чувства добре с топката в краката си. От началото на 2006-2007 г. Нойер има най-добрата точност на паса сред всички вратари в петте най-големи първенства в Европа, които са изиграли 150 мача.

Под ръководството на Пеп Гуардиола Нойер разви още повече ролята си на плеймейкър. През сезона преди идването на Пеп точността на пасовете на Нойер беше 75%. Но през 2013-14 г. - първият сезон на Пеп в Мюнхен - тя се покачва до 88%, което е най-доброто постижение на Нойер в Бундеслигата в кариерата му.

Победата на Германия над Алжир в осминафинала на Световното първенство през 2014 г. е мачът, който най-ясно показва, че Нойер изпробва границите на възможностите на един вратар. По време на Световната купа в Бразилия Нойер е записал вече 24 мача, повече от всеки друг вратар в един турнир от 1966 г. насам.

Списъкът с отличия на германеца е толкова дълъг, колкото и забележителен. Той е 11-кратен шампион на Бундеслигата (доста добре, но все пак играе за Байерн); двукратен победител в Шампионската лига и носител на Световната купа. Във визитката си има две купи от Световното клубно първенство, шест Купи на Германия и две суперкупи на Европа и седем такива трофея, но на страната. Към всичко това може да се прибави и европейска титла с Бундестима, но при младежите. Не е зле, нали?

Сега той може да прибави още едно отличие към този списък - титлата от Евро 2024. Германия излезе първа от своята група и чака с нетърпение осминафиналите.

Част от причините, поради които Нойер е един от най-великите вратари на всички времена - и вероятно най-революционният в съвременен план - се дължат на това колко добре балансира между двойните отговорности на днешния вратар: едновременно да предотвратява голове и да помага на отбора си да ги вкарва.