Марадона в последната си изповед: Вечно ще съм задължен на хората за обичта им!

Нещо за четене
16:00 - 27 Ноември 2020
2198
Марадона в последната си изповед: Вечно ще съм задължен на хората за обичта им!

Новината за смъртта на Диего Марадона шокира футболния свят. Фенове от всички кътчета на света тъжат за Дон Диего. Легендата си отиде след тежка битка в последните месеци. 25 ноември ще остане като една от най-черните дати за футбола след кончината на аржентинеца.

Марадона дълго се е готвел за този миг и в последното си интервю прави равносметка на кариерата си и живота. Пред вестник "Кларин" той не крие притеснението си от това каква следа остава след себе си. 

"Понякога се чудя дали хората още ще ме обичат. Ще бъда вечно задължен на хората. Всеки ден ме изненадват, това, което изпитах, когато се завърнах в Аржентина не може да бъде описано и никога няма да забравя. Бях отсъствал толкова дълго време и понякога се чудя дали хората още ме обичат и дали ще продължат да се чувстват по същия начин."

"Футболът ми даде повече от всичко, за което съм мечтал. Ако нямах тази зависимост, можеше да играят много повече. Но днес това е минало. Добре съм и най-голямата ми болка е, че родителите ми не са тук. Но знам, че ме гледат отгоре."

"Искам всички аржентинци да бъдат добре, вярвам, че президентът ще ни избави от тази тежка ситуация. Много се натъжавам, когато видя деца, които не могат да се хранят. Знам какво е да си гладен и да не можеш да ядеш с дни. Това не може да се случва в нашата държава. Това е моето желание - да видя аржентинците щастливи и с храна на масата всеки ден", заяви Дон Диего.

Освен с действията си на и извън терена, Марадона ще остане в спомените ни и с редица крилати фрази. 

Ето 20 незабравими цитата, с които легендарната десетка ще остане в историята:

"Трудил съм се здраво през целия ми живот. Тези, които казват, че не заслужавам нищо и че всичко съм спечелил лесно, могат да ме целунат отзад."

"Меси вкарва гол и празнува. Кристиано вкарва и позира, сякаш е в реклама за шампоан."

"Дербито на Манчестър е по-голямо и по-важно от Ел Класико."

"Вече знам кой ще ме наследи и ще заеме мястото ми в аржентинския футбол - неговото име е Меси. Меси е гений."

"Има хиляди като Бекъм, играещи футбол по целия свят."

"Законните ми деца са Далма и Джианина. Останалите са продукт на парите и грешките ми."

"Ако можех да се извиня и да върна времето назад, за да променя историята, бих го направил. Но голът си е гол. Аржентина стана световен шампион, а аз - най-великия футболист в света."

"Да виждам топката пред мен и да ти тичам след нея - това ме прави най-щастливия човек на света."

"Всеки в Аржентина може да си спомни Божията ръка от мача срещу Англия на световното през 1986-а. Сега, в моята страна, Божията ръка ни донесе аржентински папа."

"Мразя всичко, което идва от САЩ. Мразя го в червата си."

"Няма никакво съмнение кой е най-великият в историята - аз или Пеле. Всеки би казал, че съм аз."

"Бог ме кара да играя добре. Затова винаги се прекръствам, когато излизам на терена. Чувствам, че бих го предал, ако не го правех."

"Пеле трябва да се върне обратно в музея, където му е мястото."

"Аз съм Марадона, вкарвам голове и правя грешки. При мен има всичко и раменете ми са достатъчно големи, за да се сбия с всеки."

"Това, което обичам в Норвегия, са жените. В Аржентина съм свикнал да гледам дебели и космати журналистки."

"Когато Бог реши, че е време, ще дойде за всеки от нас."

"Аз съм бял или черен. При мен никога няма сивота в живота."

"Господ помага на тези, които сами си помагат."

"Бях, съм и ще бъда под ефекта на наркотиците. Човек, който е замесен с наркотиците, трябва да се бори с това всеки ден."

"Дори и да е имало ръка, то това е била Божията ръка."