Марешки убеден: Оставка няма да има!

Общество
13:25 - 15 Юли 2020
7875
Марешки убеден: Оставка няма да има!

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки е убеден, че всенародните протести няма да доведат до оставка на кабинета. Източник на Lupa.bg от партията на аптекарския бос подчерта, че кулоарите на парламента и вътре в партията изобщо не се обсъжда вариант кабинет №3 на Бойко Борисов да „хвърли кърпата”.

На този фон друга новина от ВОЛЯ изглежда доста странна - депутатът Андон Дончев от партията на Веселин Марешки мистериозно хвърли оставка и напуска парламента. НС одобри решението му с 82 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“. Дончев бе председател на Комисията по политиките за българите в чужбина. Чака се ЦИК да реши кой да го смени на депутатската банка.

Павел Шопов от „Атака“ в процедура по отрицателен вот обясни, че е гласувал „против“, защото Народното събрание губело човек, който бил наясно с всичко, което става в държавата; който често искал да се изкаже, но не го правел. Дончев бил с много високо чувство за дълг. Сега парламентът ставал по-малко парламент. 

Шопов уточни, че не знаел каква е причината за оставката на депутата - какви са вътрешните му подбуди и конфликтите във "Воля". Но знаел, че ако искаш да се бориш за позициите си, не трябва да дезертираш.

Според официалното волеизявление на Андон Дончев той подава оставка "по съображения от личен характер", както изчете председателят на парламента Цвета Караянчева.

Според спекулации, причина за оттеглянето му може да е несъгласие с Веселин Марешки. Друга версия е, че лидерът на "Воля" започва да върти хората си предизборно.